Halfweg april van dit jaar kondigde Microsoft niet zonder enige trots aan dat het voortaan smartphones onder eigen naam ging uitbrengen. De 'Kin One' en 'Kin Two' - twee sliderphones met qwerty-toetsenbord die vooral tieners moesten aanspreken - waren de eerstelingen die sinds mei in de Amerikaanse winkels lagen. Al snel werd duidelijk dat de toestellen voor geen meter verkochten. Op een bepaald moment circuleerde zelf het getal van welgeteld 500 verkochte toestellen: een cijfer dat Microsoft nooit bevestigde noch ontkende.

Verdeler Verizon Wireless haalde daarop de prijzen nog drastisch naar beneden, maar het mocht blijkbaar niet baten: Microsoft trekt amper 6 weken na de commerciële launch alweer de stekker uit het project waar jaren aan gewerkt is. Veel uitleg over de stopzetting geeft Microsoft niet. In een korte reactie geeft het bedrijf uit Redmond aan dat het zich nu vooral wil focussen op de lancering van het mobiele besturingssysteem Windows Phone 7 dat in februari al aangekondigd werd. Dat ziet er veelbelovend uit, maar het is nog maar de vraag of het besturingssysteem niet te laat zal komen op een markt die iPhone OS, Android, Symbian en Blackberry al ingepalmd hebben.

Windows Mobile blijft daarbij marktaandeel verliezen. Bovendien zijn er hardnekkige geruchten in het wereldje dat HTC zou overwegen om niet langer smartphones uit te brengen met het Windows-besturingssysteem, maar enkel nog met Android in zee zou gaan. Het moge duidelijk zijn: als Microsoft nog potten wil breken in de gsm-markt, zal er snel gehandeld moeten worden. Dat het huidige Kin-team nu geïntegreerd wordt in het Windows Phone 7 team, illustreert die uitdaging.

Halfweg april van dit jaar kondigde Microsoft niet zonder enige trots aan dat het voortaan smartphones onder eigen naam ging uitbrengen. De 'Kin One' en 'Kin Two' - twee sliderphones met qwerty-toetsenbord die vooral tieners moesten aanspreken - waren de eerstelingen die sinds mei in de Amerikaanse winkels lagen. Al snel werd duidelijk dat de toestellen voor geen meter verkochten. Op een bepaald moment circuleerde zelf het getal van welgeteld 500 verkochte toestellen: een cijfer dat Microsoft nooit bevestigde noch ontkende. Verdeler Verizon Wireless haalde daarop de prijzen nog drastisch naar beneden, maar het mocht blijkbaar niet baten: Microsoft trekt amper 6 weken na de commerciële launch alweer de stekker uit het project waar jaren aan gewerkt is. Veel uitleg over de stopzetting geeft Microsoft niet. In een korte reactie geeft het bedrijf uit Redmond aan dat het zich nu vooral wil focussen op de lancering van het mobiele besturingssysteem Windows Phone 7 dat in februari al aangekondigd werd. Dat ziet er veelbelovend uit, maar het is nog maar de vraag of het besturingssysteem niet te laat zal komen op een markt die iPhone OS, Android, Symbian en Blackberry al ingepalmd hebben. Windows Mobile blijft daarbij marktaandeel verliezen. Bovendien zijn er hardnekkige geruchten in het wereldje dat HTC zou overwegen om niet langer smartphones uit te brengen met het Windows-besturingssysteem, maar enkel nog met Android in zee zou gaan. Het moge duidelijk zijn: als Microsoft nog potten wil breken in de gsm-markt, zal er snel gehandeld moeten worden. Dat het huidige Kin-team nu geïntegreerd wordt in het Windows Phone 7 team, illustreert die uitdaging.