Donderdag stelde Microsoft samen met Windows 8 de Surface RT-tablet voor. De voornaamste specificaties (en commentaren) op een rijtje.

De Surface-tablet draait op Windows RT, een variant op Windows 8. Standaard apps zijn een tabletversie van het Microsoft Office-pakket (al gaat het om een preview), de browser Internet Explorer 10, de zoek-app Bing, de muziektoepassing Xbox Music, de e-mailservice Windows Mail en Messaging, de clouddienst Skydrive en een video- en game-app.

Surface RT heeft een ClearType HD-scherm van 10,6 inch. De resolutie is 1366 bij 768 pixels, de beeldverhouding 16:9. Verder is er een quad-core NVIDIA Tegra 3-processor aan boord, met een RAM-geheugen van 2GB.

De tablet is 9,3 mm dik en weegt 676 gram. Het opslaggeheugen bedraagt 32 GB of 64 GB. Hij heeft aan elke zijde een camera van 720p. Er zijn ook twee stereospeakers ingebouwd. En het toestel heeft poortjes voor microSD, USB 2.0 en HD video.

Lauwe ontvangst De Amerikaanse media zijn niet unaniem positief over Microsofts eerste sprong op de tabletmarkt. Time magazine looft het toestel wel om de schermkwaliteit, maar The Verge noemt de tablet 'buggy' en Gizmodo vindt dat er nog te weinig apps beschikbaar zijn - dit is ook een veelgehoorde kritiek tegenover Android.

Ook Windows 8 krijgt heel wat commentaar; Windows zou "onherkenbaar" zijn geworden. InfoWorld omschrijft het als "een desktopbesturingssysteem voor tablets en een tabletbesturingssysteem voor desktopcomputers; Windows 8 zal (bijna) iedereen teleurstellen."

Potentieel Toch verdient de Surface-tablet een kans. Hij heeft een mooi design en het meegeleverde Office-pakket zal wellicht heel wat mensen voor Microsoft doen kiezen.

In België is de tablet nog niet meteen verkrijgbaar. Tegen de tijd dat de software beter op punt staat en de appstore completer is, komt daar hopelijk verandering in.

Lees ook onze eigen preview van de Surface-tablet.

Donderdag stelde Microsoft samen met Windows 8 de Surface RT-tablet voor. De voornaamste specificaties (en commentaren) op een rijtje. De Surface-tablet draait op Windows RT, een variant op Windows 8. Standaard apps zijn een tabletversie van het Microsoft Office-pakket (al gaat het om een preview), de browser Internet Explorer 10, de zoek-app Bing, de muziektoepassing Xbox Music, de e-mailservice Windows Mail en Messaging, de clouddienst Skydrive en een video- en game-app. Surface RT heeft een ClearType HD-scherm van 10,6 inch. De resolutie is 1366 bij 768 pixels, de beeldverhouding 16:9. Verder is er een quad-core NVIDIA Tegra 3-processor aan boord, met een RAM-geheugen van 2GB. De tablet is 9,3 mm dik en weegt 676 gram. Het opslaggeheugen bedraagt 32 GB of 64 GB. Hij heeft aan elke zijde een camera van 720p. Er zijn ook twee stereospeakers ingebouwd. En het toestel heeft poortjes voor microSD, USB 2.0 en HD video. Lauwe ontvangst De Amerikaanse media zijn niet unaniem positief over Microsofts eerste sprong op de tabletmarkt. Time magazine looft het toestel wel om de schermkwaliteit, maar The Verge noemt de tablet 'buggy' en Gizmodo vindt dat er nog te weinig apps beschikbaar zijn - dit is ook een veelgehoorde kritiek tegenover Android. Ook Windows 8 krijgt heel wat commentaar; Windows zou "onherkenbaar" zijn geworden. InfoWorld omschrijft het als "een desktopbesturingssysteem voor tablets en een tabletbesturingssysteem voor desktopcomputers; Windows 8 zal (bijna) iedereen teleurstellen." Potentieel Toch verdient de Surface-tablet een kans. Hij heeft een mooi design en het meegeleverde Office-pakket zal wellicht heel wat mensen voor Microsoft doen kiezen. In België is de tablet nog niet meteen verkrijgbaar. Tegen de tijd dat de software beter op punt staat en de appstore completer is, komt daar hopelijk verandering in.Lees ook onze eigen preview van de Surface-tablet.