Windows, Office en Dynamics zijn de grootste cashcows voor de Redmond-reus.

Softwaregigant Microsoft haalde het voorbije boekjaar 2008 een omzet van 60,42 miljard dollar. Dat is 18 procent meer dan de 51 miljard dollar van vorig jaar. De operationele winst klokte 21 procent hoger af op 22,49 miljard dollar. Het bedrijf haalde 17,68 miljard dollar nettowinst.

Het uitgebreide jaarrapport geeft ook een interessant overzicht van de verschillende afdelingen binnen Microsoft: client (alle Windows-versies), server & tools (alle serversoftware en ontwikkeltools), online services business (alle internetproducten, zoals Live Search, MSN, ...) Microsoft Business Division (Office en Dynamics) en entertainment & devices (XBox, Zune, games, ...).

Daaruit blijkt duidelijk dat de client-divisie en de business-divisie de grootste cashcows zijn. Windows leverde dit boekjaar 16,86 miljard dollar omzet op en 13 miljard dollar winst. "Ook Vista", zegt Microsoft, dat eraan toevoegt dat er vandaag al 180 miljoen licenties verkocht zijn van de XP-opvolger. Dynamics en Office zijn goed voor bijna 19 miljard dollar omzet en 12,36 miljard dollar winst.

De kleinste en voorlopig minst presterende afdeling - en dat plaatst de overnamepogingen van Yahoo in het perspectief - is de online-divisie. Die draait een omzet van 3,2 miljard dollar en maakt 1,2 miljard dollar verlies. Volgens Microsoft heeft een en ander te maken met de sterke omzetgroei (+32 procent) van de afdeling. De omzetkosten stegen met 71 procent (bijna 800 miljoen dollar) door grotere uitgaven aan datacenters en uitrusting, online content en natuurlijk ook de overname van aQuantive (6 miljard dollar).

Windows, Office en Dynamics zijn de grootste cashcows voor de Redmond-reus. Softwaregigant Microsoft haalde het voorbije boekjaar 2008 een omzet van 60,42 miljard dollar. Dat is 18 procent meer dan de 51 miljard dollar van vorig jaar. De operationele winst klokte 21 procent hoger af op 22,49 miljard dollar. Het bedrijf haalde 17,68 miljard dollar nettowinst. Het uitgebreide jaarrapport geeft ook een interessant overzicht van de verschillende afdelingen binnen Microsoft: client (alle Windows-versies), server & tools (alle serversoftware en ontwikkeltools), online services business (alle internetproducten, zoals Live Search, MSN, ...) Microsoft Business Division (Office en Dynamics) en entertainment & devices (XBox, Zune, games, ...). Daaruit blijkt duidelijk dat de client-divisie en de business-divisie de grootste cashcows zijn. Windows leverde dit boekjaar 16,86 miljard dollar omzet op en 13 miljard dollar winst. "Ook Vista", zegt Microsoft, dat eraan toevoegt dat er vandaag al 180 miljoen licenties verkocht zijn van de XP-opvolger. Dynamics en Office zijn goed voor bijna 19 miljard dollar omzet en 12,36 miljard dollar winst. De kleinste en voorlopig minst presterende afdeling - en dat plaatst de overnamepogingen van Yahoo in het perspectief - is de online-divisie. Die draait een omzet van 3,2 miljard dollar en maakt 1,2 miljard dollar verlies. Volgens Microsoft heeft een en ander te maken met de sterke omzetgroei (+32 procent) van de afdeling. De omzetkosten stegen met 71 procent (bijna 800 miljoen dollar) door grotere uitgaven aan datacenters en uitrusting, online content en natuurlijk ook de overname van aQuantive (6 miljard dollar).