Microsoft verkoopt ‘Nokia’ aan Foxconn

De gsm's van Nokia zijn niet meer. Het bedrijf verkoopt de gsm-afdeling aan softwaregigant Microsoft voor 5,4 miljard euro. Meteen het einde van een tijdperk, want Nokia was jarenlang de absolute wereldleider op de gsm-markt. Toch liep het fout: omdat het bedrijf de opkomst van de smartphones volledig miste, zakte het weg. Microsoft gaat nu met de technologie van Nokia zelf telefoons maken. © BELGA
Pieterjan Van Leemputten

Een dochter van het Chinese Foxconn neemt de feature phone business, die we vooral kennen als de klassieke Nokia-telefoons, over van Microsoft.

FIH Mobile, een dochter van Foxconn, betaalt 350 miljoen dollar voor de overname. Daarbij krijgt het bedrijf de merknaam Nokia, de software, services, een productieomgeving in Vietnam en 4.500 werknemers in handen.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om de smartphones, die de merknaam Nokia al een tijdje niet meer gebruiken, maar om feature phones. Dat zijn toestellen die doorgaans wel over een camera en multimediacapaciteiten beschikken, maar geen volwaardige smartphones zijn.

Microsoft had de ontwikkeling van dat segment de afgelopen jaren al vertraagd door onder meer de Asha-productlijn stop te zetten. Wel heeft het bedrijf de intentie om de Lumia-reeks, de smartphonelijn te blijven voortzetten.

Stoelendans

Microsoft nam in september 2013 de telefoonactiviteiten van het Finse Nokia over voor 5,44 miljard euro. Maar na tegenvallende cijfers staan de smartphoneactiviteiten van het bedrijf op een laag pitje.

Met de verkoop van de feature phones aan FIH Mobile kan het bedrijf een klein deel van die uitgaven recupereren en de destijds overgenomen Nokia-medewerkers doorschuiven naar een andere speler. Het bedrijf Nokia richt zich sinds de verkoop vooral op telecominfrastructuur waarbij het onder meer Alcatel-Lucent overnam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content