De problemen met de WGA-validate van afgelopen weekend werden veroorzaakt door een menselijke fout, zo heeft Microsoft bekendgemaakt. Het softwarebedrijf weigert overigens van een uitval te spreken.

Vrijdagnacht meldden zich de eerste Windows-gebruikers die van Microsoft onterecht de melding kregen dat ze niet beschikten over een legitieme versie van het besturingsysteem. Alex Kochis, productmanager voor WGA, meldt op het WGA-weblog dat een menselijke fout ten grondslag lag aan het probleem: "Er werd pre-productiecode naar de productieservers gestuurd. Die servers waren nog niet aangepast voor sterkere encryptie/decryptie van productkeys gedurende het activatie- en validatie-proces. Resultaat is dat de productieservers de activatie- en validatieaanvragen weigerden."

Volgens Kochis werd de fout met betrekking tot activatie binnen dertig minuten hersteld door de aanpassingen terug te draaien. Bij de validatiedienst bleek het effect van de pre-productiecode moeilijker ongedaan te maken. In een eerder bericht maakte Kochis bekend dat minder dan 12.000 Windows-systemen getroffen zijn door de problemen, en dat de meeste daarvan inmiddels alsnog geactiveerd zijn.

Overigens weigert Microsoft zelf te spreken over een uitval: "WGA is zo ontworpen dat de dienst gebruikers het voordeel van de twijfel geeft als de server niet beschikbaar is. Als de servers geen teken van leven meer geven, doorloopt je systeem de validatie keer op keer. Dit voorval was niet hetzelfde als een uitval, omdat de bron van de validaties zelf verkeerd reageerde."

De problemen met de WGA-validate van afgelopen weekend werden veroorzaakt door een menselijke fout, zo heeft Microsoft bekendgemaakt. Het softwarebedrijf weigert overigens van een uitval te spreken. Vrijdagnacht meldden zich de eerste Windows-gebruikers die van Microsoft onterecht de melding kregen dat ze niet beschikten over een legitieme versie van het besturingsysteem. Alex Kochis, productmanager voor WGA, meldt op het WGA-weblog dat een menselijke fout ten grondslag lag aan het probleem: "Er werd pre-productiecode naar de productieservers gestuurd. Die servers waren nog niet aangepast voor sterkere encryptie/decryptie van productkeys gedurende het activatie- en validatie-proces. Resultaat is dat de productieservers de activatie- en validatieaanvragen weigerden." Volgens Kochis werd de fout met betrekking tot activatie binnen dertig minuten hersteld door de aanpassingen terug te draaien. Bij de validatiedienst bleek het effect van de pre-productiecode moeilijker ongedaan te maken. In een eerder bericht maakte Kochis bekend dat minder dan 12.000 Windows-systemen getroffen zijn door de problemen, en dat de meeste daarvan inmiddels alsnog geactiveerd zijn. Overigens weigert Microsoft zelf te spreken over een uitval: "WGA is zo ontworpen dat de dienst gebruikers het voordeel van de twijfel geeft als de server niet beschikbaar is. Als de servers geen teken van leven meer geven, doorloopt je systeem de validatie keer op keer. Dit voorval was niet hetzelfde als een uitval, omdat de bron van de validaties zelf verkeerd reageerde."