Microsoft zit samen met mediagigant News Corp. om diens webcontent te laten schrappen uit de zoekmachine van Google en voor te behouden voor het eigen Bing.

Dat bericht staat te lezen in The Financial Times maar is nog niet bevestigd door Microsoft. De grote man achter News Corp., Rupert Murdoch, zegt al langer dat zoekmachinereuzen de content van zijn bedrijf 'stelen'. Google verkoopt advertenties bij content die het van nieuwssites haalt en het deelt die inkomsten niet of nauwelijks met de uitgevers. Het is ook een van de redenen waarom Murdoch al heeft aangekondigd dat hij de content op z'n nieuwssites betalend wil maken.

Microsoft heeft oren naar de klachten van Murdoch en zou nu in gesprekken verwikkeld zijn met de mediamagnaat. De softwarereus zou erop aansturen dat News Corp. z'n content van Google laat bannen en zou het bedrijf willen betalen om die content wel beschikbaar te maken op de eigen zoekmachine Bing. Ook met andere uitgevers zouden er gesprekken zijn.

Analisten stellen rond dit nieuws zich vooral de vraag of het voor Microsoft op termijn wel loont om op deze manier marktaandeel te 'kopen'. Het softwarebedrijf kan nooit elke uitgeverij betalen voor exclusiviteit en zelfs mocht het dat wel doen, zou het die investering nooit recupereren. Bovendien, zo klinkt het, werkt het internet anders: het is een kwestie van seconden voor 'exclusief' nieuws overgenomen is door andere sites en dus verspreid geraakt over het web. Zelfs een dure exclusiviteitsdeal kan daaraan niks veranderen.

Microsoft zit samen met mediagigant News Corp. om diens webcontent te laten schrappen uit de zoekmachine van Google en voor te behouden voor het eigen Bing. Dat bericht staat te lezen in The Financial Times maar is nog niet bevestigd door Microsoft. De grote man achter News Corp., Rupert Murdoch, zegt al langer dat zoekmachinereuzen de content van zijn bedrijf 'stelen'. Google verkoopt advertenties bij content die het van nieuwssites haalt en het deelt die inkomsten niet of nauwelijks met de uitgevers. Het is ook een van de redenen waarom Murdoch al heeft aangekondigd dat hij de content op z'n nieuwssites betalend wil maken. Microsoft heeft oren naar de klachten van Murdoch en zou nu in gesprekken verwikkeld zijn met de mediamagnaat. De softwarereus zou erop aansturen dat News Corp. z'n content van Google laat bannen en zou het bedrijf willen betalen om die content wel beschikbaar te maken op de eigen zoekmachine Bing. Ook met andere uitgevers zouden er gesprekken zijn. Analisten stellen rond dit nieuws zich vooral de vraag of het voor Microsoft op termijn wel loont om op deze manier marktaandeel te 'kopen'. Het softwarebedrijf kan nooit elke uitgeverij betalen voor exclusiviteit en zelfs mocht het dat wel doen, zou het die investering nooit recupereren. Bovendien, zo klinkt het, werkt het internet anders: het is een kwestie van seconden voor 'exclusief' nieuws overgenomen is door andere sites en dus verspreid geraakt over het web. Zelfs een dure exclusiviteitsdeal kan daaraan niks veranderen.