Het gaat onder meer om Goldman Sachs, Barclays, Morgan Stanley en Deutsche Bank Securities. Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC betalen ze elk 125 miljoen dollar om de zaak te schikken.

Inbreuk op de regels

Financiële instellingen zijn verplicht om de werkgerelateerde communicatie van hun personeel te monitoren en bij te houden, om ongeregeldheden te kunnen opsporen. Omdat berichten via onder meer WhatsApp versleuteld zijn en banken ze niet kunnen archiveren, beschouwen Amerikaanse regulatoren het gebruik ervan voor professionele activiteiten als een inbreuk op de regels.

De praktijk kreeg een boost toen thuiswerk de norm werd tijdens de coronapandemie. Eind vorig jaar kreeg JPMorgan om dezelfde reden al boetes van in totaal 200 miljoen euro opgelegd.

Het gaat onder meer om Goldman Sachs, Barclays, Morgan Stanley en Deutsche Bank Securities. Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC betalen ze elk 125 miljoen dollar om de zaak te schikken.Financiële instellingen zijn verplicht om de werkgerelateerde communicatie van hun personeel te monitoren en bij te houden, om ongeregeldheden te kunnen opsporen. Omdat berichten via onder meer WhatsApp versleuteld zijn en banken ze niet kunnen archiveren, beschouwen Amerikaanse regulatoren het gebruik ervan voor professionele activiteiten als een inbreuk op de regels.De praktijk kreeg een boost toen thuiswerk de norm werd tijdens de coronapandemie. Eind vorig jaar kreeg JPMorgan om dezelfde reden al boetes van in totaal 200 miljoen euro opgelegd.