In 2012 gebruikt een klein miljoen West-Europese bedrijven femtocellen, verwachten marktanalisten van het bureau Frost & Sullivan.

Femtocellen zijn kleine zend- en ontvangststations waarmee het bereik van mobiele telefoons binnenshuis verbetert en gebruikers lokaal gratis kunnen bellen. De onderzoekers berekenen dat de omzet in de Europese markt voor de apparaten in twee jaar tijd bijna vernegenvoudigt.

Femtocel-technologie staat nog in de kinderschoenen. Enkele Europese telecomaanbieders, zoals Vodafone, O2, Orange en T-Mobile, doen er in laboratoriaopstelling onderzoek naar. De eerste commerciële inzet van femtostations vindt volgens de analisten plaats in het eerste halfjaar van 2010. Voordien zullen ze worden beschikbaar gesteld aan kleine groepen proefgebruikers.

De onderzoekers weten niet waar de eerste femtocellen op de markt verschijnen. In 2012 verwachten ze wel dat de technologie in West-Europa een omzet van bijna 47 miljoen euro bedraagt. In 2014 zou dat al ruim 400 miljoen zijn, een toename van zo'n 850 procent.

StandaardenHet uiteindelijke succes van de nieuwe technologie is grotendeels afhankelijk van de wijze waarop de apparaten worden gecertificeerd. De technologie moet bovendien zijn gebaseerd op breedgedragen industriestandaarden, iets wat nog niet het geval is. Mochten de standaarden nog langer dan een jaar op zich wachten, dan kan de technologie wel eens worden ingehaald door alternatieve systemen, waarschuwen de analisten. Hoge ontwikkel- en aanschafkosten en het gevaar van signaalinterferentie met andere draadloze netwerken kunnen grootschalige toepassing van de technologie ook in de weg staan.

In samenwerking met Computable

In 2012 gebruikt een klein miljoen West-Europese bedrijven femtocellen, verwachten marktanalisten van het bureau Frost & Sullivan. Femtocellen zijn kleine zend- en ontvangststations waarmee het bereik van mobiele telefoons binnenshuis verbetert en gebruikers lokaal gratis kunnen bellen. De onderzoekers berekenen dat de omzet in de Europese markt voor de apparaten in twee jaar tijd bijna vernegenvoudigt. Femtocel-technologie staat nog in de kinderschoenen. Enkele Europese telecomaanbieders, zoals Vodafone, O2, Orange en T-Mobile, doen er in laboratoriaopstelling onderzoek naar. De eerste commerciële inzet van femtostations vindt volgens de analisten plaats in het eerste halfjaar van 2010. Voordien zullen ze worden beschikbaar gesteld aan kleine groepen proefgebruikers. De onderzoekers weten niet waar de eerste femtocellen op de markt verschijnen. In 2012 verwachten ze wel dat de technologie in West-Europa een omzet van bijna 47 miljoen euro bedraagt. In 2014 zou dat al ruim 400 miljoen zijn, een toename van zo'n 850 procent. StandaardenHet uiteindelijke succes van de nieuwe technologie is grotendeels afhankelijk van de wijze waarop de apparaten worden gecertificeerd. De technologie moet bovendien zijn gebaseerd op breedgedragen industriestandaarden, iets wat nog niet het geval is. Mochten de standaarden nog langer dan een jaar op zich wachten, dan kan de technologie wel eens worden ingehaald door alternatieve systemen, waarschuwen de analisten. Hoge ontwikkel- en aanschafkosten en het gevaar van signaalinterferentie met andere draadloze netwerken kunnen grootschalige toepassing van de technologie ook in de weg staan. In samenwerking met Computable