Hoewel de vraag naar tweedehandse computers nooit groter is geweest, krijgt slechts 44 procent van de gebruikte pc's een tweede leven.

Eén en ander blijkt uit een nieuwe studie van het onderzoeksbureau Gartner. Slechts één op de vijf pc's bestemd voor hergebruik vindt uiteindelijk zijn weg naar een ontwikkelingsland. Exporttarieven en hoge transportkosten zijn de grote boosdoeners.

"De markt voor tweedehandse pc's biedt heel wat kansen aan gespecialiseerde tussenpersonen en vendors, maar is erg competitief en gefragmenteerd", geeft Meike Escherich van Gartner een woordje uitleg.

"Grote pc-producenten moeten aan steeds striktere regels voldoen, en krijgen zelfs quota opgelegd wat de verkoop van hun gebruikte pc's betreft. Daardoor krijgen kleinere spelers het steeds moeilijker."

En het zijn niet alleen de hoge transportkosten of de 'verstikkende' milieuwetgeving die de kleintjes het water aan de lippen zet. De markt wordt ook bedreigd door de steeds goedkoper wordende nieuwe pc's, en het succes van goedkoper notebooks.

"Heel wat geïnteresseerden uit Oost-Europa, Azië, Latijns-Amerika of Afrika opteren steeds vaker voor een goedkope mini-noteboek dan voor een tweedehands pc", aldus nog Escherich. "En door de recessie zullen heel wat bedrijven de aankoop van nieuwe pc's allicht uitstellen, waardoor de voorraad aan tweedehandse pc's kleiner en kleiner wordt."

Hoewel de vraag naar tweedehandse computers nooit groter is geweest, krijgt slechts 44 procent van de gebruikte pc's een tweede leven. Eén en ander blijkt uit een nieuwe studie van het onderzoeksbureau Gartner. Slechts één op de vijf pc's bestemd voor hergebruik vindt uiteindelijk zijn weg naar een ontwikkelingsland. Exporttarieven en hoge transportkosten zijn de grote boosdoeners. "De markt voor tweedehandse pc's biedt heel wat kansen aan gespecialiseerde tussenpersonen en vendors, maar is erg competitief en gefragmenteerd", geeft Meike Escherich van Gartner een woordje uitleg. "Grote pc-producenten moeten aan steeds striktere regels voldoen, en krijgen zelfs quota opgelegd wat de verkoop van hun gebruikte pc's betreft. Daardoor krijgen kleinere spelers het steeds moeilijker." En het zijn niet alleen de hoge transportkosten of de 'verstikkende' milieuwetgeving die de kleintjes het water aan de lippen zet. De markt wordt ook bedreigd door de steeds goedkoper wordende nieuwe pc's, en het succes van goedkoper notebooks. "Heel wat geïnteresseerden uit Oost-Europa, Azië, Latijns-Amerika of Afrika opteren steeds vaker voor een goedkope mini-noteboek dan voor een tweedehands pc", aldus nog Escherich. "En door de recessie zullen heel wat bedrijven de aankoop van nieuwe pc's allicht uitstellen, waardoor de voorraad aan tweedehandse pc's kleiner en kleiner wordt."