In tegenstelling wat de meeste analistenkantoren de voorbije maanden berichtten zou het aantal it-dienstencontracten dan wel gedaald zijn in 2009, maar zijn ze gemiddeld gegroeid in omvang.

Een en ander valt op te maken uit de Deal Tracker van analistenkantoor Pierre Audoin Consultants (PAC). Die bevat alle publiek bekende it-dienstencontracten wereldwijd met omvang van meer dan 1 miljoen euro.

Uit de analyse van de in 2009 geboekte deals blijkt opmerkelijk genoeg dat de waarde van de deals in 2009 gemiddeld gestegen is, vergeleken met 2008. Immers, de samengetelde waarde van de contracten bedroeg in 2009 85 miljard euro, 5 procent meer dan in 2008, terwijl het aantal deals daalde van 1459 naar 1395 stuks (-4 procent). Vooral de tweede helft van 2009 zou daartoe hebben bijgedragen.

Van al die contracten mikken de meeste op it-outsourcing. Tegen het einde van 2009 kwamen ook projectdiensten opzetten. Binnen it-outsourcing kozen klanten vooral voor infrastructuuroutsourcing (43 procent). Toch denkt PAC dat er in 2010 meer aan applicatieoutsourcing gedaan zal worden.

West-Europa (33 procent van de deals) en Azië (18 procent) groeiden qua belang, door de achteruitgang van de VS en de groeiende vraag in India. PAC noteerde op de Indiase markt meer dan 20 overeenkomsten met een omvang boven de 50 miljoen euro. Qua sectoren won, weinig verrassend, de publieke sector nog aan belang (43 procent van de deals). De fabricagesector blijft de tweede grootste, maar incasseerde toch een achteruitgang.

Van de leveranciers mocht in 2009 IBM zich het meest op de borst kloppen. Qua contractwaarde haalde het 8,7 procent van de markt binnen. CSC, dat altijd sterk gestaan heeft in de publieke sector, was de nummer twee in het voorbije jaar. Engineeringbedrijf SAIC, dat vorig jaar op de eerste plaats stond, maakt de top 3 compleet.

Opmerkelijk: hoewel de deals gemiddeld gegroeid zijn qua waarde, gaan die niet meer per se naar de top-10-leveranciers. In 2008 waren die nog goed voor 48 procent van de totale contractwaarde, in 2009 nog slechts voor 36 procent.

In tegenstelling wat de meeste analistenkantoren de voorbije maanden berichtten zou het aantal it-dienstencontracten dan wel gedaald zijn in 2009, maar zijn ze gemiddeld gegroeid in omvang. Een en ander valt op te maken uit de Deal Tracker van analistenkantoor Pierre Audoin Consultants (PAC). Die bevat alle publiek bekende it-dienstencontracten wereldwijd met omvang van meer dan 1 miljoen euro. Uit de analyse van de in 2009 geboekte deals blijkt opmerkelijk genoeg dat de waarde van de deals in 2009 gemiddeld gestegen is, vergeleken met 2008. Immers, de samengetelde waarde van de contracten bedroeg in 2009 85 miljard euro, 5 procent meer dan in 2008, terwijl het aantal deals daalde van 1459 naar 1395 stuks (-4 procent). Vooral de tweede helft van 2009 zou daartoe hebben bijgedragen. Van al die contracten mikken de meeste op it-outsourcing. Tegen het einde van 2009 kwamen ook projectdiensten opzetten. Binnen it-outsourcing kozen klanten vooral voor infrastructuuroutsourcing (43 procent). Toch denkt PAC dat er in 2010 meer aan applicatieoutsourcing gedaan zal worden. West-Europa (33 procent van de deals) en Azië (18 procent) groeiden qua belang, door de achteruitgang van de VS en de groeiende vraag in India. PAC noteerde op de Indiase markt meer dan 20 overeenkomsten met een omvang boven de 50 miljoen euro. Qua sectoren won, weinig verrassend, de publieke sector nog aan belang (43 procent van de deals). De fabricagesector blijft de tweede grootste, maar incasseerde toch een achteruitgang. Van de leveranciers mocht in 2009 IBM zich het meest op de borst kloppen. Qua contractwaarde haalde het 8,7 procent van de markt binnen. CSC, dat altijd sterk gestaan heeft in de publieke sector, was de nummer twee in het voorbije jaar. Engineeringbedrijf SAIC, dat vorig jaar op de eerste plaats stond, maakt de top 3 compleet. Opmerkelijk: hoewel de deals gemiddeld gegroeid zijn qua waarde, gaan die niet meer per se naar de top-10-leveranciers. In 2008 waren die nog goed voor 48 procent van de totale contractwaarde, in 2009 nog slechts voor 36 procent.