Google kan geen fraaie kwartaalcijfers voorleggen - de kosten stegen, de winst daalde -, maar staat naar eigen zeggen wél sterk op de mobiele markt.

De cijfers van het afgelopen derde kwartaal - die vroeger dan voorzien vrijgegeven werden vanwege een vergissing van de drukker, met een tijdelijke stopzetting én een hevige daling van de Google-aandelen tot gevolg - ogen niet bijzonder goed voor Google. In vergelijking met vorig jaar steeg de omzet wel met 45 procent tot 14,1 miljard dollar, maar de winst kelderde met 20 procent tot 2,18 miljard dollar. Ook de inkomsten uit advertenties daalden. De kosten stegen.

Bovendien is het door Google overgenomen Motorola op dit moment letterlijk een verarming voor CEO Larry Page en de zijnen. Een dalende verkoop van Motorola-toestellen leidde het voorbije kwartaal tot een verlies van 527 miljoen dollar. "Maar we staan nog maar aan het begin van het Google-Motorola-verhaal", countert Page.

Maar Google heeft wel een "unieke positie" verworven op de mobiele markt, vindt de CEO. Mobiele advertentie-inkomsten en opbrengsten uit de Google Play Store zorgden voor een inkomstenstijging van 2,5 naar 8 miljard dollar (over welke tijdsspanne deze stijging zich uitstrekt is niet helemaal duidelijk). Er circuleren nu wereldwijd een half miljard Android-toestellen rond, en het besturingssysteem van Google wordt dagelijks 1,3 miljoen keer geactiveerd.

Google kan geen fraaie kwartaalcijfers voorleggen - de kosten stegen, de winst daalde -, maar staat naar eigen zeggen wél sterk op de mobiele markt. De cijfers van het afgelopen derde kwartaal - die vroeger dan voorzien vrijgegeven werden vanwege een vergissing van de drukker, met een tijdelijke stopzetting én een hevige daling van de Google-aandelen tot gevolg - ogen niet bijzonder goed voor Google. In vergelijking met vorig jaar steeg de omzet wel met 45 procent tot 14,1 miljard dollar, maar de winst kelderde met 20 procent tot 2,18 miljard dollar. Ook de inkomsten uit advertenties daalden. De kosten stegen. Bovendien is het door Google overgenomen Motorola op dit moment letterlijk een verarming voor CEO Larry Page en de zijnen. Een dalende verkoop van Motorola-toestellen leidde het voorbije kwartaal tot een verlies van 527 miljoen dollar. "Maar we staan nog maar aan het begin van het Google-Motorola-verhaal", countert Page. Maar Google heeft wel een "unieke positie" verworven op de mobiele markt, vindt de CEO. Mobiele advertentie-inkomsten en opbrengsten uit de Google Play Store zorgden voor een inkomstenstijging van 2,5 naar 8 miljard dollar (over welke tijdsspanne deze stijging zich uitstrekt is niet helemaal duidelijk). Er circuleren nu wereldwijd een half miljard Android-toestellen rond, en het besturingssysteem van Google wordt dagelijks 1,3 miljoen keer geactiveerd.