Ministers willen 115 miljoen voor digitale politie
Ministers Jan Jambon en Alexander De Croo hebben een plan om 110 miljoen euro te investeren in de digitalisering van politiediensten. Naast automatisering en digitalisering, wordt ook de enterprise cloud solution van de Federale Politie uitgebreid.
Concreet gaat het om 110 miljoen euro waarvan 95 miljoen euro voor de digitalisering zelf. 15 miljoen euro gaat naar de uitbreiding van de enterprise cloud solution die momenteel bij de Federale Politie loopt.
De Croo en Jambon stellen hun plan vandaag voor op de ministerraad. Als het daar wordt goedgekeurd dan start de procedure voor de selectie van de juiste IT tools. Het is niet de bedoeling om zelf iets te ontwikkelen.
“We willen uitdrukkelijk kiezen voor state of the art oplossingen die vandaag op de markt zijn”, zegt Tom Meulenbergs, woordvoerder van minister De Croo aan Data News. “Vroeger gebeurden zo’n projecten intern, maar de doorlooptijd wordt dan vaak zo lang dat de technologie vaak gedateerd is tegen dat het operationeel is. We gaan dus kijken wat er op de markt is.”
Als het plan wordt goedgekeurd is dat dus een omvangrijke aanbesteding voor de IT-bedrijven in ons land. Voor de enterprise cloud solution die de Federale politie sinds midden vorig jaar uitrolt partnert de overheid met Microsoft. Vermoedelijk zullen zij dus ook worden aangesproken voor de doortrekking naar de lokale politiezones.
Wat moet er gebeuren?
Het ambitieus plan heeft als doel om de politiediensten doorgedreven te digitaliseren. Zo kunnen agenten de toename aan (digitale) informatie beter verwerken. Vandaag worden die gegevens vaak gefragmenteerd opgeslagen in silo’s die niet met elkaar interageren. Met het project iPolice, wat staat voor intelligent policing, moet dat beter.
De bedoeling is dat politiediensten met de nieuwe tools informatie op het terrein (mobiel) informatie kunnen consulteren en invoeren. Die info moet in real time worden gedeeld met andere korpsen.
Een belangrijk onderdeel daarbij is de geautomatiseerde intelligentie. Door data te combineren en op grote schaal te analyseren kunnen zo bijkomende verbanden worden gelegd of risico’s beter worden ingeschat.
Wanneer de aanbesteding voor de projecten wordt uitgeschreven, of wanneer het project in werking zal treden is momenteel nog niet bekend.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier