Minister van overheidsbedrijven Steven Vanackere kondigde vorige week nog de lancering aan tegen 2012 van de Mobib chipkaart voor de vier openbaarvervoersmaatschappijen. Maar of dat een haalbare kaart is...

Reizigers kunnen vanaf 2010 met een enkele chipkaart terecht op de netten van de MIVB, waar Mobib al een jaar in gebruik is, en de NMBS (zie datanews.be). Het is echter nog altijd wachten op het akkoord van De Lijn en de Waalse TEC.

In februari verklaarde de Waalse minister van Transport André Antoine dat "de eerste tests met een TEC-kaart eind 2012 zouden gebeuren en de kaart dan een jaar later in gebruik zou worden genomen." Waar hij nog droogjes aan toevoegde: "De plannen van alle betrokken maatschappijen voor een uitrol van de contactloze kaart lopen niet parallel."

Vlaams minister Kathleen Van Brempt van haar kant verklaarde begin maart dat "er nog hoegenaam geen eakkoord is." Zij verwees daarbij ook naar de vertraging in het opzetten van Ubigo, een dochterbedrijf van de vier vervoersmaatschappijen dat een gemeenschappelijk platform moet ontwikkelen en hiervoor wacht op een initiatief van NMBS-dochter Syntigo. Maar Ubigo zou na een audit van IBM Consulting op vraag van de NMBS een doodgeboren kind zijn. Een volledige kentering in nauwelijks drie maanden tijd? Het hele dossier heeft inmiddels al zoveel watertjes doorzwommen dat niemand daar nog van opkijkt. Ook technologie ontsnapt blijkbaar niet aan communautair gehakketak.

Minister van overheidsbedrijven Steven Vanackere kondigde vorige week nog de lancering aan tegen 2012 van de Mobib chipkaart voor de vier openbaarvervoersmaatschappijen. Maar of dat een haalbare kaart is... Reizigers kunnen vanaf 2010 met een enkele chipkaart terecht op de netten van de MIVB, waar Mobib al een jaar in gebruik is, en de NMBS (zie datanews.be). Het is echter nog altijd wachten op het akkoord van De Lijn en de Waalse TEC. In februari verklaarde de Waalse minister van Transport André Antoine dat "de eerste tests met een TEC-kaart eind 2012 zouden gebeuren en de kaart dan een jaar later in gebruik zou worden genomen." Waar hij nog droogjes aan toevoegde: "De plannen van alle betrokken maatschappijen voor een uitrol van de contactloze kaart lopen niet parallel." Vlaams minister Kathleen Van Brempt van haar kant verklaarde begin maart dat "er nog hoegenaam geen eakkoord is." Zij verwees daarbij ook naar de vertraging in het opzetten van Ubigo, een dochterbedrijf van de vier vervoersmaatschappijen dat een gemeenschappelijk platform moet ontwikkelen en hiervoor wacht op een initiatief van NMBS-dochter Syntigo. Maar Ubigo zou na een audit van IBM Consulting op vraag van de NMBS een doodgeboren kind zijn. Een volledige kentering in nauwelijks drie maanden tijd? Het hele dossier heeft inmiddels al zoveel watertjes doorzwommen dat niemand daar nog van opkijkt. Ook technologie ontsnapt blijkbaar niet aan communautair gehakketak.