Vanaf vandaag kunnen passagiers die door de Eurotunnel richting Groot-Brittannië reizen ook mobiel bellen en internetten. De tunnel richting Frankrijk wordt na de Olympische Spelen aangepakt.

Dat meldt Eurotunnel, dat de Kanaaltunnel uitbaat. Het project werd op poten gezet met de Franse GSM-operatoren Bouygues Telecom, Orange en SFR. Telecomleverancier Alcatel-Lucent stond in voor de technologie.

"Om een draadloze dienst aan te bieden aan de 20 miljoen passagiers die jaarlijks door de 53 kilometer lange en 100 meter onder zeeniveau gelegen tunnel reizen, moesten we oplossingen vinden voor verschillende uitdagingen", schrijven Alcatel-Lucent en Eurotunnel in een gezamenlijk persbericht. Zo moest de klus geklaard worden in een recordtijd van tien maanden, terwijl de treinen moesten blijven rijden. Om het geheel te doen werken in de tunnel en de treinen, moesten strikte standaarden en specifieke transmissieniveaus gehanteerd worden. Bovendien moesten zowel de GSM-P(rimay)- als GSM-R(ail)-frequentiebanden fatsoenlijk werken.

Zowel wie met de Shuttle als met de Eurostar reist, heeft voortaan mobiele ontvangst. Na de Olympische Spelen zullen Britse telecomoperatoren beginnen aan de werken in noordelijke tunnel, die gebruikt wordt voor treinverkeer vanuit Groot-Brittannië naar Frankrijk.

Vanaf vandaag kunnen passagiers die door de Eurotunnel richting Groot-Brittannië reizen ook mobiel bellen en internetten. De tunnel richting Frankrijk wordt na de Olympische Spelen aangepakt. Dat meldt Eurotunnel, dat de Kanaaltunnel uitbaat. Het project werd op poten gezet met de Franse GSM-operatoren Bouygues Telecom, Orange en SFR. Telecomleverancier Alcatel-Lucent stond in voor de technologie. "Om een draadloze dienst aan te bieden aan de 20 miljoen passagiers die jaarlijks door de 53 kilometer lange en 100 meter onder zeeniveau gelegen tunnel reizen, moesten we oplossingen vinden voor verschillende uitdagingen", schrijven Alcatel-Lucent en Eurotunnel in een gezamenlijk persbericht. Zo moest de klus geklaard worden in een recordtijd van tien maanden, terwijl de treinen moesten blijven rijden. Om het geheel te doen werken in de tunnel en de treinen, moesten strikte standaarden en specifieke transmissieniveaus gehanteerd worden. Bovendien moesten zowel de GSM-P(rimay)- als GSM-R(ail)-frequentiebanden fatsoenlijk werken. Zowel wie met de Shuttle als met de Eurostar reist, heeft voortaan mobiele ontvangst. Na de Olympische Spelen zullen Britse telecomoperatoren beginnen aan de werken in noordelijke tunnel, die gebruikt wordt voor treinverkeer vanuit Groot-Brittannië naar Frankrijk.