Cisco's Visual Networking Index voorspelt een voortdurende explosieve groei van mobiel dataverkeer.

De Cisco Visual Networking Index voorziet in de periode 2011-2016 een achttienvoudige toename van het wereldwijd mobiele dataverkeer. Jaarlijks zou in 2016 dan ongeveer 130 exabyte aan data mobiel worden doorgestuurd. In 2011 verdubbelde het jaarlijks mobiel dataverkeer overigens al voor het vierde jaar op rij.

De belangrijkste factor is het mobiel videoverkeer, dat nu al meer dan 50 procent van het mobiel dataverkeer voor zijn rekening neemt. De hoge bitrate van streaming video zorgt ervoor dat het debiet per gekeken videouur sterk stijgt. Daarnaast zetten de hogere mobielme datasnelheden ook aan tot meer consumptie. Bovendien stijgt het mobiel datagebruik van de gemiddelde abonnee (de top 1% van gebruikers zijn nog goed voor 24% van het dataverkeer, tegen 35% een jaar voordien).

De smartphones zijn de belangrijkste categorie, want met hun 12 procent van het mobiel toestellenpark nemen ze 82 procent van het mobiel dataverkeer voor hun rekening. Overigens overtreft het dataverkeer van Android-toestellen dat van iPhone in de VS en West Europa (sinds eind 2011).

De tweede snelste groeier blijkt overigens het mobiel dataverkeer tussen machines onderling. Naast de uitwisseling van data vanuit meters en sensors, wordt ook verwezen naar het updaten van digitale informatie- en reclameborden.

Cisco's Visual Networking Index voorspelt een voortdurende explosieve groei van mobiel dataverkeer. De Cisco Visual Networking Index voorziet in de periode 2011-2016 een achttienvoudige toename van het wereldwijd mobiele dataverkeer. Jaarlijks zou in 2016 dan ongeveer 130 exabyte aan data mobiel worden doorgestuurd. In 2011 verdubbelde het jaarlijks mobiel dataverkeer overigens al voor het vierde jaar op rij. De belangrijkste factor is het mobiel videoverkeer, dat nu al meer dan 50 procent van het mobiel dataverkeer voor zijn rekening neemt. De hoge bitrate van streaming video zorgt ervoor dat het debiet per gekeken videouur sterk stijgt. Daarnaast zetten de hogere mobielme datasnelheden ook aan tot meer consumptie. Bovendien stijgt het mobiel datagebruik van de gemiddelde abonnee (de top 1% van gebruikers zijn nog goed voor 24% van het dataverkeer, tegen 35% een jaar voordien). De smartphones zijn de belangrijkste categorie, want met hun 12 procent van het mobiel toestellenpark nemen ze 82 procent van het mobiel dataverkeer voor hun rekening. Overigens overtreft het dataverkeer van Android-toestellen dat van iPhone in de VS en West Europa (sinds eind 2011). De tweede snelste groeier blijkt overigens het mobiel dataverkeer tussen machines onderling. Naast de uitwisseling van data vanuit meters en sensors, wordt ook verwezen naar het updaten van digitale informatie- en reclameborden.