De strenge gsm-stralingsnorm van 3V/m hypothekeert de verdere ontplooiing van mobiel internet in Brussel. Dat zegt Benoit Scheen, ceo van Mobistar.

Sinds 2008 heeft de operator geen enkele nieuwe gsm-mast meer kunnen plaatsen omdat bouwvergunningen niet toegekend worden. Nochtans zijn er volgens Scheen ongeveer 400 bijkomende sites nodig voor de drie operatoren, alleen al om dezelfde dekking en kwaliteit te kunnen bieden als voor de nieuwe stralingsnormen.

"Alleen voor Mobistar hebben we ongeveer 150 bijkomende sites nodig", klinkt het. "Zeker als we nieuwe technologie willen uitrollen, is er nu een groot probleem in de hoofdstad van Europa. Wij hebben dat - ook met de ceo's van Proximus en Base - vaak genoeg uitgelegd aan de Brusselse regering, maar spijtig genoeg is de wet toch gestemd", aldus Benoit Scheen.

Het is vooral de dekking binnenshuis die problematisch wordt. In femtocells ziet Scheen geen structurele oplossing: "dit helpt enkel in kleine kantoren of beperkte oppervlaktes." En microrepeaters zijn dan weer enkel weggelegd voor grote klanten met veel middelen, zoals de Europese Commissie die ze in aantal Brusselse gebouwen liet installeren.

De 3V/m-regel geldt per site. Als operators een zendmast delen, moeten zij ook de uitzendsterkte delen. Maar bovendien wordt slechts 3/4de van de capaciteit vrijgegeven, omdat Brussel ruimte wil laten voor een potentiële vierde speler.

"Waar we vroeger gestimuleerd werden om aan site sharing te doen, gaan we in Brussel nu naar het omgekeerde omdat een operator de 3V/m voor zich wilt houden", besluit Scheen. Ter vergelijking: de vorige Brusselse stralingsnorm bedroeg 20V/m.

De strenge gsm-stralingsnorm van 3V/m hypothekeert de verdere ontplooiing van mobiel internet in Brussel. Dat zegt Benoit Scheen, ceo van Mobistar. Sinds 2008 heeft de operator geen enkele nieuwe gsm-mast meer kunnen plaatsen omdat bouwvergunningen niet toegekend worden. Nochtans zijn er volgens Scheen ongeveer 400 bijkomende sites nodig voor de drie operatoren, alleen al om dezelfde dekking en kwaliteit te kunnen bieden als voor de nieuwe stralingsnormen. "Alleen voor Mobistar hebben we ongeveer 150 bijkomende sites nodig", klinkt het. "Zeker als we nieuwe technologie willen uitrollen, is er nu een groot probleem in de hoofdstad van Europa. Wij hebben dat - ook met de ceo's van Proximus en Base - vaak genoeg uitgelegd aan de Brusselse regering, maar spijtig genoeg is de wet toch gestemd", aldus Benoit Scheen. Het is vooral de dekking binnenshuis die problematisch wordt. In femtocells ziet Scheen geen structurele oplossing: "dit helpt enkel in kleine kantoren of beperkte oppervlaktes." En microrepeaters zijn dan weer enkel weggelegd voor grote klanten met veel middelen, zoals de Europese Commissie die ze in aantal Brusselse gebouwen liet installeren. De 3V/m-regel geldt per site. Als operators een zendmast delen, moeten zij ook de uitzendsterkte delen. Maar bovendien wordt slechts 3/4de van de capaciteit vrijgegeven, omdat Brussel ruimte wil laten voor een potentiële vierde speler. "Waar we vroeger gestimuleerd werden om aan site sharing te doen, gaan we in Brussel nu naar het omgekeerde omdat een operator de 3V/m voor zich wilt houden", besluit Scheen. Ter vergelijking: de vorige Brusselse stralingsnorm bedroeg 20V/m.