De penetratie van mobiel internet in België groeit in de komende vijf jaar met factor drie. Dat moet althans blijken uit een nieuwe studie van Forrester. Nog volgens het onderzoekbureau blijft ons land één van de slechtste leerlingen van Europa.

Momenteel maakt slechts negen procent van de Belgen gebruik van het internet via zijn mobieltje, zo schatten de analisten. Tegen 2014 zou dat cijfer moeten 'verdrievoudigen' tot ongeveer 28 procent.

Als de studie van Forrester accuraat is, zou dat willen zeggen dat België flink achter blijft op de rest van West-Europa, waar de gemiddelde uptake in 2014 39 procent zou bedragen. In Nederland zou de adoptie zelfs op 47 procent afklokken.

Senior analist Thomas Husson van Forrester ziet drie mogelijke verklaringen voor de slechte score van ons land. "Het aantal 3G-netwerken in België is beperkt, met Base dat (nog) niet mee op de trein gesprongen is", klinkt het. "Belangrijker echter is het verbod op koppelverkoop, waardoor de nog relatief dure smartphones veel minder snel worden opgepikt dan in andere landen."

Als voornaamste reden haalt Husson het gebrek aan 'flat rate'-internetabonnementen aan. "We merken duidelijk dat consumenten veel sneller de overstap maken wanneer ze kunnen kiezen voor betaalbare en transparante abonnementen. En daar ontbreekt het in België momenteel nog aan. Wij vragen ons af hoe lang het nog gaat duren voor dat de operatoren de markt eindelijk openbreken."

De penetratie van mobiel internet in België groeit in de komende vijf jaar met factor drie. Dat moet althans blijken uit een nieuwe studie van Forrester. Nog volgens het onderzoekbureau blijft ons land één van de slechtste leerlingen van Europa. Momenteel maakt slechts negen procent van de Belgen gebruik van het internet via zijn mobieltje, zo schatten de analisten. Tegen 2014 zou dat cijfer moeten 'verdrievoudigen' tot ongeveer 28 procent. Als de studie van Forrester accuraat is, zou dat willen zeggen dat België flink achter blijft op de rest van West-Europa, waar de gemiddelde uptake in 2014 39 procent zou bedragen. In Nederland zou de adoptie zelfs op 47 procent afklokken. Senior analist Thomas Husson van Forrester ziet drie mogelijke verklaringen voor de slechte score van ons land. "Het aantal 3G-netwerken in België is beperkt, met Base dat (nog) niet mee op de trein gesprongen is", klinkt het. "Belangrijker echter is het verbod op koppelverkoop, waardoor de nog relatief dure smartphones veel minder snel worden opgepikt dan in andere landen." Als voornaamste reden haalt Husson het gebrek aan 'flat rate'-internetabonnementen aan. "We merken duidelijk dat consumenten veel sneller de overstap maken wanneer ze kunnen kiezen voor betaalbare en transparante abonnementen. En daar ontbreekt het in België momenteel nog aan. Wij vragen ons af hoe lang het nog gaat duren voor dat de operatoren de markt eindelijk openbreken."