Hoe denkt Mike Fries, de chief executive operator van Liberty Global, de referentie-aandeelhouder van Telenet, over de eventuele ambities van Telenet om zelf in een mobiel netwerk te investeren?

Fries: "Onze ervaring is dat het als kabelmaatschappij niet gemakkelijk is om mobiele telefoondiensten te verkopen. Maar omdat Belgacom ook erg in de tv-business zit en waarschijnlijk ook een quad-play (nvdr - een bundel van tv, internet, telefoon en mobiele diensten) zal hebben, is het verstandig om naar de opportuniteit van quad-play te kijken." "Mijn persoonlijke visie is dat de belangrijke applicatie in draadloze breedband is, niet in spraak. Vandaag zijn de activiteiten van Telenet - en van ons - zeer erg residentieel gebonden. Consumenten zullen die producten en diensten meer en meer willen gebruiken buitenshuis. Mobiele breedband en potentieel mobiele video zullen de business van Telenet niet kannibaliseren. Er kunnen integendeel kansen zijn om te groeien."

Intussen is er wel sprake van dat Telenet desnoods een mobiele licentie wil kopen en zelf een netwerk bouwen. Staat Liberty Global daar achter? Mike Fries: "Ik ben niet zo zo geïnformeerd als ik zou moeten zijn over alle details daarvan. Maar ik denk dat management geen beslissingen zou nemen die niet goed operationeel en financieel zijn ondersteund. Er kunnen situaties zijn waarin zoiets zin zou hebben. In Chili hebben we een nationaal breedband- en kabeltv-netwerk. Daar hebben we geboden op een opportuniteit in mobiel, maar niet gewonnen. Het voordeel in Chili was een goede overlap tussen de mobiele dienst en het kabelnetwerk. Ik zal wachten op de presentatie van het bestuur om te zien wat de kapitaalvereisten zijn en wat de opportuniteit is."

Wat als Mobistar een bod doet op Telenet? Mike Fries: "Het bestuur heeft een fiduciaire verplichting tegenover de aandeelhouders. Als iemand de firma benaderde, zou het bestuur die opportuniteit moeten evalueren. Ik ben sceptisch dat zoiets zou gebeuren, maar voor het goed van de 47% (sic) van de aandelen die we niet bezitten, denk ik ook niet dat we zo'n oplossing vooraf zouden voorbeschikken."

Maar misschien is Liberty Global klaar om de overname van Mobistar te financieren?(gelach) Duco Sickinghe: "Wij hebben dat niet voorgesteld."Mike Fries: "Als Duco met een geweldig idee kwam zouden we dat evalueren. Wij hebben genoeg vertrouwen in zijn oordeel dat hij niets voor het bestuur zou brengen dat geen steek hield."

Hoe denkt Mike Fries, de chief executive operator van Liberty Global, de referentie-aandeelhouder van Telenet, over de eventuele ambities van Telenet om zelf in een mobiel netwerk te investeren? Fries: "Onze ervaring is dat het als kabelmaatschappij niet gemakkelijk is om mobiele telefoondiensten te verkopen. Maar omdat Belgacom ook erg in de tv-business zit en waarschijnlijk ook een quad-play (nvdr - een bundel van tv, internet, telefoon en mobiele diensten) zal hebben, is het verstandig om naar de opportuniteit van quad-play te kijken." "Mijn persoonlijke visie is dat de belangrijke applicatie in draadloze breedband is, niet in spraak. Vandaag zijn de activiteiten van Telenet - en van ons - zeer erg residentieel gebonden. Consumenten zullen die producten en diensten meer en meer willen gebruiken buitenshuis. Mobiele breedband en potentieel mobiele video zullen de business van Telenet niet kannibaliseren. Er kunnen integendeel kansen zijn om te groeien." Intussen is er wel sprake van dat Telenet desnoods een mobiele licentie wil kopen en zelf een netwerk bouwen. Staat Liberty Global daar achter? Mike Fries: "Ik ben niet zo zo geïnformeerd als ik zou moeten zijn over alle details daarvan. Maar ik denk dat management geen beslissingen zou nemen die niet goed operationeel en financieel zijn ondersteund. Er kunnen situaties zijn waarin zoiets zin zou hebben. In Chili hebben we een nationaal breedband- en kabeltv-netwerk. Daar hebben we geboden op een opportuniteit in mobiel, maar niet gewonnen. Het voordeel in Chili was een goede overlap tussen de mobiele dienst en het kabelnetwerk. Ik zal wachten op de presentatie van het bestuur om te zien wat de kapitaalvereisten zijn en wat de opportuniteit is." Wat als Mobistar een bod doet op Telenet? Mike Fries: "Het bestuur heeft een fiduciaire verplichting tegenover de aandeelhouders. Als iemand de firma benaderde, zou het bestuur die opportuniteit moeten evalueren. Ik ben sceptisch dat zoiets zou gebeuren, maar voor het goed van de 47% (sic) van de aandelen die we niet bezitten, denk ik ook niet dat we zo'n oplossing vooraf zouden voorbeschikken." Maar misschien is Liberty Global klaar om de overname van Mobistar te financieren?(gelach) Duco Sickinghe: "Wij hebben dat niet voorgesteld."Mike Fries: "Als Duco met een geweldig idee kwam zouden we dat evalueren. Wij hebben genoeg vertrouwen in zijn oordeel dat hij niets voor het bestuur zou brengen dat geen steek hield."