De mobiele datatrafiek zou die van spraak in 2011 moeten voorbijsteken, becijfert Nokia Siemens Networks. En het EITO ziet de uitgaven aan mobiele datadiensten jaarlijks met 10 procent stijgen.

Moet het nog gezegd? Mobiele datadiensten zijn hot. Zowel het Europese marktonderzoekinstituut EITO als netwerkspecialist Nokia Siemens onderstrepen dat met eigen studie- en cijferwerk. De doorbraak is er volgens EITO-voorzitter Bruno Lamborghini gekomen dankzij de opkomst van moderne smartphones, met quasi standaard uitgebreide internet-, e-mail- en multimediafuncties. "Het web wordt niet langer beschouwd als een puur stationaire pc-applicatie", klinkt het.

Volgens het EITO resulteert die gegroeide interesse in een aanzienlijke groei van de markt: 10 procent per jaar, "ondanks de economische crisis". "Mobiele data zijn de turbo voor de telecom- en internetsector", aldus nog Lamborghini. In 2009 zullen consumenten en bedrijven samen zo'n 32,6 miljard euro uitgeven aan mobiele datadiensten. Volgend jaar zou dat al 36 miljard euro moeten zijn. Groot-Brittannië wordt de grootste markt met 5,6 miljard euro omzet in 2009, gevolgd door Duitsland (5,2 miljard euro) en Italië (net geen 5,2 miljard euro).

Als we netwerkspecialist Nokia Siemens Networks mogen geloven zal de mobiele datatrafiek elk jaar verdubbelen. Het bedrijf verwacht dat tegen dit tempo de mobiele datatrafiek die van spraak zal voorbijsteken tegen 2011. In 2009 zullen we zo'n 400 petabyte (400 miljoen gigabyte) aan mobiele data heen en weer sturen. In 2011 zou dat zo'n 2000 petabyte kunnen zijn. Dat is meer dan de geschatte spraaktrafiek, die dan goed is voor ongeveer 1200 petabyte.

Lees hierover ook het opiniestuk ['Koppelverkoop stimuleert datagebruik'.]

De mobiele datatrafiek zou die van spraak in 2011 moeten voorbijsteken, becijfert Nokia Siemens Networks. En het EITO ziet de uitgaven aan mobiele datadiensten jaarlijks met 10 procent stijgen. Moet het nog gezegd? Mobiele datadiensten zijn hot. Zowel het Europese marktonderzoekinstituut EITO als netwerkspecialist Nokia Siemens onderstrepen dat met eigen studie- en cijferwerk. De doorbraak is er volgens EITO-voorzitter Bruno Lamborghini gekomen dankzij de opkomst van moderne smartphones, met quasi standaard uitgebreide internet-, e-mail- en multimediafuncties. "Het web wordt niet langer beschouwd als een puur stationaire pc-applicatie", klinkt het. Volgens het EITO resulteert die gegroeide interesse in een aanzienlijke groei van de markt: 10 procent per jaar, "ondanks de economische crisis". "Mobiele data zijn de turbo voor de telecom- en internetsector", aldus nog Lamborghini. In 2009 zullen consumenten en bedrijven samen zo'n 32,6 miljard euro uitgeven aan mobiele datadiensten. Volgend jaar zou dat al 36 miljard euro moeten zijn. Groot-Brittannië wordt de grootste markt met 5,6 miljard euro omzet in 2009, gevolgd door Duitsland (5,2 miljard euro) en Italië (net geen 5,2 miljard euro). Als we netwerkspecialist Nokia Siemens Networks mogen geloven zal de mobiele datatrafiek elk jaar verdubbelen. Het bedrijf verwacht dat tegen dit tempo de mobiele datatrafiek die van spraak zal voorbijsteken tegen 2011. In 2009 zullen we zo'n 400 petabyte (400 miljoen gigabyte) aan mobiele data heen en weer sturen. In 2011 zou dat zo'n 2000 petabyte kunnen zijn. Dat is meer dan de geschatte spraaktrafiek, die dan goed is voor ongeveer 1200 petabyte. Lees hierover ook het opiniestuk ['Koppelverkoop stimuleert datagebruik'.]