‘Mobiele data in België is duur’

Pieterjan Van Leemputten

Wie een data-only abonnement neemt is in Nederland het duurst af van heel de Europese Unie. België komt op een oneervolle tweede plaats

Dat beweert een studie van de finse marktonderzoeker Rewheel. In een paper maakt het bedrijf een analyse van de kostprijzen doorheen Europa. Daarbij stelde het vast dat je bij de goedkoopste aanbieders in Europa honderd tot vijfhonderd keer meer datavolume krijgt dan bij de klassieke grote spelers zoals bij een KPN, Deutsche Telekom enz…

Ons land komt er bijzonder slecht uit als het gaat om een data-only tarief. Dan betaal je hier gemiddeld 8,2 euro per gigabyte. Enkel Nederland is nog duurder met een gemiddelde van 8,5 euro per megabyte. In Frankrijk betaal je daar amper 5,5 euro voor, in Luxemburg nog geen twee euro. de absolute pprijsbrekers zijn landen als Polen, Oostenrijk, Denemarken, Finland en Estland. Hier betaal je één euro of minder per gigabyte.

Al moeten we wel nuanceren dat ons land er niet altijd als duurste uitkomt. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de tarieven voor 2GB met minstens 200 belminuten en 20 smsen dan betaal je in ons land gemiddeld 27-28 euro per maand. Gemiddeld is dat in Europa 36 euro. In Malta en Griekenland loopt dat op tot 45 euro, maar in Oostenrijk, Italië of Estland betaal je minder dan tien euro. Voor de studie werd overigens geen rekening gehouden met de tarieven van Mvno’s zoals Telenet en Mobile Vikings.

Voor België raadt het onderzoek aan dat regulatoren bekijken hoeveel nationale operatoren er minimum moeten zijn om voor meer concurrentie te zorgen. Rewheel klasseert ons land onder de protected markets zoals dat ook voor Duitsland, Griekenland, Hongarije en Tsjechië het geval is.

Rewheel suggereert ook dat de Europese telecommarkt meer pan-Europese operatoren nodig heeft. Dat zijn operatoren waarmee je binnen heel de EU aan hetzelfde tarief kan bellen. Tegen 2015 is dat overigens verplicht van Europa, maar zo ver zijn we vandaag nog niet. Vandaag bestaan die operatoren wel, maar doorgaans gaat het hier om nichespelers wiens tarieven lager zijn dan roamingtarieven, maar zelden kunnen concurreren met de lokale operatoren in elk land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content