Een punt waarover tot bloedens toe over gediscussieerd wordt in antivirusland zijn mobiele virussen. G Data was er onlangs weer als de kippen bij om de boel wat op te poken: "Smartphonebeveiliging is een marketingtruc van andere beveiligingsspecialisten".

Dat stond te lezen in een persbericht dat haast identiek was aan dat van vorig jaar. Het Duitse antivirusbedrijf tackelt zo voor de tweede keer zijn Finse concurrent F-Secure, aangezien dat zowat het enige bedrijf is dat van smartphonebeveiliging zijn core business maakt. G Data argumenteert dat het van januari 2009 tot nu 404.318 nieuwe vormen van malware detecteerde, waarvan slechts 0.024% (95 stuks) gericht waren op smartphones. Peanuts dus.

Toch een beetje kort door de bocht, vinden andere security-experts. Elk van de mobiele platformen is kwetsbaar, zo zegt Sergio Alvarez van Recurity Labs. De meest voorkomende aanvalsmethode op alle platformen is via een mail in html-formaat. En dit jaar 2009 zal er volgens hem meer geavanceerde malware voor de smartphone opduiken, waardoor iedereen uiteindelijk antivirussoftware zal nodig hebben. Volgens McAfee is het niveau van beveiliging op een smartphone te vergelijken met Windows 95. Dus als je erin slaagt malware op een smartphone te installeren, bijvoorbeeld via de browser, dan kan je voluit aanvallen.

En zo blijft er met zulke dubbelzinnige berichten maar één optie over voor de doordeweekse smartphonegebruiker: je laten kaalplukken. Je kan dan nog kiezen of dat gebeurt door een hacker of door een gehaaide verkoper. De vraag is dan vooral: waar voel je je het minst slecht bij?

Een punt waarover tot bloedens toe over gediscussieerd wordt in antivirusland zijn mobiele virussen. G Data was er onlangs weer als de kippen bij om de boel wat op te poken: "Smartphonebeveiliging is een marketingtruc van andere beveiligingsspecialisten". Dat stond te lezen in een persbericht dat haast identiek was aan dat van vorig jaar. Het Duitse antivirusbedrijf tackelt zo voor de tweede keer zijn Finse concurrent F-Secure, aangezien dat zowat het enige bedrijf is dat van smartphonebeveiliging zijn core business maakt. G Data argumenteert dat het van januari 2009 tot nu 404.318 nieuwe vormen van malware detecteerde, waarvan slechts 0.024% (95 stuks) gericht waren op smartphones. Peanuts dus. Toch een beetje kort door de bocht, vinden andere security-experts. Elk van de mobiele platformen is kwetsbaar, zo zegt Sergio Alvarez van Recurity Labs. De meest voorkomende aanvalsmethode op alle platformen is via een mail in html-formaat. En dit jaar 2009 zal er volgens hem meer geavanceerde malware voor de smartphone opduiken, waardoor iedereen uiteindelijk antivirussoftware zal nodig hebben. Volgens McAfee is het niveau van beveiliging op een smartphone te vergelijken met Windows 95. Dus als je erin slaagt malware op een smartphone te installeren, bijvoorbeeld via de browser, dan kan je voluit aanvallen. En zo blijft er met zulke dubbelzinnige berichten maar één optie over voor de doordeweekse smartphonegebruiker: je laten kaalplukken. Je kan dan nog kiezen of dat gebeurt door een hacker of door een gehaaide verkoper. De vraag is dan vooral: waar voel je je het minst slecht bij?