Mobistar en Telenet verlengen hun samenwerking voor een periode van minimum drie jaar.

Telenet en Mobistar werken al samen sinds 2006. De nieuwe samenwerking evolueert naar een full mvno-overeenkomst (mobile virtual network operator). Dat betekent dat Telenet een eigen msc (mobile switching center) uitbouwt en met Mobistar samenwerkt voor zijn voice & data radio-infrastructuur. Over welk technologisch platform Telenet voor dat msc zal gebruiken is het bedrijf "nog in onderhandeling". Marktkenners schatten dat zulks al snel 5 à 10 miljoen euro kan kosten. Grote spelers zijn daar onder meer Nokia Siemens Networks, Ericsson en Huawei.

Woordvoerder Stefan Coenjaerts zegt dat Telenet ook de voorwaarden afwacht voor de schoonheidswedstrijd voor de vierde 3G-licentie. "Vooralsnog zijn die nog niet bekend. De mvno-overeenkomst is dus de meest reële optie op korte termijn." Insiders menen dat Telenet door de deal zelfs helemaal z'n interesse in de 3G-licentie zou kunnen verliezen.

Telenet had tot eind september vorig jaar 80.000 mobiele klanten. Volgende week worden de cijfers tot eind december bekendgemaakt.

En ook Mobistar haalt z'n voordeel met de overeenkomst. De operator zal het glasvezelnetwerk van Telenet gebruiken om zijn [transmissienetwerk te optimaliseren]. Volgens Christophe Lemaître, director strategic planning bij Mobistar, zal dat glasvezelnetwerk complementair zijn aan de implementatie van nieuwe draadloze microwave-technologie. "Microwave wordt de grote investering, maar waar mogelijk zullen we ook zendmasten die dicht tegen het glasvezelnetwerk van Telenet liggen, van fiber voorzien."

Mobistar en Telenet verlengen hun samenwerking voor een periode van minimum drie jaar. Telenet en Mobistar werken al samen sinds 2006. De nieuwe samenwerking evolueert naar een full mvno-overeenkomst (mobile virtual network operator). Dat betekent dat Telenet een eigen msc (mobile switching center) uitbouwt en met Mobistar samenwerkt voor zijn voice & data radio-infrastructuur. Over welk technologisch platform Telenet voor dat msc zal gebruiken is het bedrijf "nog in onderhandeling". Marktkenners schatten dat zulks al snel 5 à 10 miljoen euro kan kosten. Grote spelers zijn daar onder meer Nokia Siemens Networks, Ericsson en Huawei. Woordvoerder Stefan Coenjaerts zegt dat Telenet ook de voorwaarden afwacht voor de schoonheidswedstrijd voor de vierde 3G-licentie. "Vooralsnog zijn die nog niet bekend. De mvno-overeenkomst is dus de meest reële optie op korte termijn." Insiders menen dat Telenet door de deal zelfs helemaal z'n interesse in de 3G-licentie zou kunnen verliezen. Telenet had tot eind september vorig jaar 80.000 mobiele klanten. Volgende week worden de cijfers tot eind december bekendgemaakt. En ook Mobistar haalt z'n voordeel met de overeenkomst. De operator zal het glasvezelnetwerk van Telenet gebruiken om zijn [transmissienetwerk te optimaliseren]. Volgens Christophe Lemaître, director strategic planning bij Mobistar, zal dat glasvezelnetwerk complementair zijn aan de implementatie van nieuwe draadloze microwave-technologie. "Microwave wordt de grote investering, maar waar mogelijk zullen we ook zendmasten die dicht tegen het glasvezelnetwerk van Telenet liggen, van fiber voorzien."