Nu de integratie van het vorig jaar overgenomen KPN Business achter de rug is, wil Mobistar met versterkte krachten de Belgacom-dominantie breken. Doel: het b2b-marktaandeel verdubbelen.

De jaarlijkse telecomenquête van Data News legde de vinger op de wonde: meer dan 12 jaar na de liberalisering van de telecommarkt staat Belgacom nog steeds op eenzame hoogte. In de bedrijvenmarkt haalt Belgacom een indrukwekkend marktaandeel van 77% voor vaste telefonie. Mobistar en het vorig jaar door hen overgenomen KPN Business halen samen 11%. "Een groot verschil, en dan nog is ons marktaandeel groter dan de optelsom van alle andere overgebleven spelers", zegt Mobistar-ceo Benoit Scheen.

Marktaandeel verdubbelen

Ondertussen is KPN Business omgedoopt tot Mobistar Enterprise Services en zijn de salesequipes geïntegreerd. In de vernieuwde b2b-portfolio prijken voortaan dus onder meer ook hosting- en colocation diensten, ethernet fixed data en ip vpn-services. Vanaf volgend jaar wordt ook sip trunking toegevoegd voor voip-diensten. Bedoeling is om helemaal de convergentiekaart te trekken en de bedrijvenmarkt actief te gaan bespelen. "Door de overname hebben we er 43 verkopers en presales bij. Ongeveer een kwart van de sales gaat actief op zoek gaan naar nieuwe klanten", voegt chief commercial officer Paul Baeck toe. Daarnaast is het de bedoeling om aan kruisbestuiving te doen tussen beide klantendatabases, en hen meer geconvergeerde oplossingen te verkopen. Mobistar ambieert bij monde van de ceo een verdubbeling van het fixed b2b-marktaandeel in de komende jaren.

Uitbreiding glasvezelnetwerk

Mobistar gaat daarom ook verder investeren in het eigen glasvezelnetwerk. Momenteel gaat het om 2200 kilometer eigen fibre, dat aangevuld wordt met connectiviteit van Syntigo, Telenet en andere partners. Met het nieuwe aanbod lijkt Mobistar in eerste instantie uitgerekend in het vaarwater van Telenet Solutions te komen. "Het is mogelijk dat we elkaar zullen tegenkomen. Maar Telenet doet op b2b-vlak geen mobiele offertes en wij zijn ook niet beperkt tot Vlaanderen", repliceert Benoit Scheen.

Cloud?

Echte diensten aanbieden over dat netwerk, is voorlopig nog niet aan de orde: daarvoor schiet de capaciteit met in totaal drie datacenters tekort. Maar een beslissing rond de cloudstrategie dringt zich wel op, zeker sinds ook Belgacom te kennen gegeven heeft dat het hierin een belangrijke rol weggelegd ziet voor zichzelf. Zonder in details te willen treden, gaf Benoit Scheen wel aan dat mogelijk een samenwerking met moederbedrijf France Telecom aan de orde is, waarbij geconnecteerd wordt met datacenters in Frankrijk. Al sluit hij evenmin uit dat ook de bouw van een nieuw datacenter in België mogelijk is.

Nu de integratie van het vorig jaar overgenomen KPN Business achter de rug is, wil Mobistar met versterkte krachten de Belgacom-dominantie breken. Doel: het b2b-marktaandeel verdubbelen. De jaarlijkse telecomenquête van Data News legde de vinger op de wonde: meer dan 12 jaar na de liberalisering van de telecommarkt staat Belgacom nog steeds op eenzame hoogte. In de bedrijvenmarkt haalt Belgacom een indrukwekkend marktaandeel van 77% voor vaste telefonie. Mobistar en het vorig jaar door hen overgenomen KPN Business halen samen 11%. "Een groot verschil, en dan nog is ons marktaandeel groter dan de optelsom van alle andere overgebleven spelers", zegt Mobistar-ceo Benoit Scheen. Marktaandeel verdubbelen Ondertussen is KPN Business omgedoopt tot Mobistar Enterprise Services en zijn de salesequipes geïntegreerd. In de vernieuwde b2b-portfolio prijken voortaan dus onder meer ook hosting- en colocation diensten, ethernet fixed data en ip vpn-services. Vanaf volgend jaar wordt ook sip trunking toegevoegd voor voip-diensten. Bedoeling is om helemaal de convergentiekaart te trekken en de bedrijvenmarkt actief te gaan bespelen. "Door de overname hebben we er 43 verkopers en presales bij. Ongeveer een kwart van de sales gaat actief op zoek gaan naar nieuwe klanten", voegt chief commercial officer Paul Baeck toe. Daarnaast is het de bedoeling om aan kruisbestuiving te doen tussen beide klantendatabases, en hen meer geconvergeerde oplossingen te verkopen. Mobistar ambieert bij monde van de ceo een verdubbeling van het fixed b2b-marktaandeel in de komende jaren.Uitbreiding glasvezelnetwerk Mobistar gaat daarom ook verder investeren in het eigen glasvezelnetwerk. Momenteel gaat het om 2200 kilometer eigen fibre, dat aangevuld wordt met connectiviteit van Syntigo, Telenet en andere partners. Met het nieuwe aanbod lijkt Mobistar in eerste instantie uitgerekend in het vaarwater van Telenet Solutions te komen. "Het is mogelijk dat we elkaar zullen tegenkomen. Maar Telenet doet op b2b-vlak geen mobiele offertes en wij zijn ook niet beperkt tot Vlaanderen", repliceert Benoit Scheen. Cloud? Echte diensten aanbieden over dat netwerk, is voorlopig nog niet aan de orde: daarvoor schiet de capaciteit met in totaal drie datacenters tekort. Maar een beslissing rond de cloudstrategie dringt zich wel op, zeker sinds ook Belgacom te kennen gegeven heeft dat het hierin een belangrijke rol weggelegd ziet voor zichzelf. Zonder in details te willen treden, gaf Benoit Scheen wel aan dat mogelijk een samenwerking met moederbedrijf France Telecom aan de orde is, waarbij geconnecteerd wordt met datacenters in Frankrijk. Al sluit hij evenmin uit dat ook de bouw van een nieuw datacenter in België mogelijk is.