"Slecht nieuws voor de Belgische consument, maar een kans voor de regulatoren om van de openstelling van de kabel een succes te maken," tweet Jean Marc Harion, ceo van Mobistar.

Mobistar lijkt op het eerste zicht de grootste verliezer bij de overname van Base door Telenet. Enerzijds verliest het met Telenet vanaf 2017 een grote MVNO-klant waar het eerder al abonnees aan verloor. Anderzijds wordt Mobistar de enige volwaardige mobiele speler zonder eigen vast netwerk. Iets waar het bedrijf de regulator nu op wijst.

"Deze operatie versterkt het duopolie van vaste spelers die de Belgische markt bepalen en moet meer dan ooit de regulatoren aanmoedigen om de voorwaarden te verbeteren die nodig zijn om de kabelmarkt te betreden," klinkt het in een reactie van het bedrijf. "Deze overname maakt de weg vrij voor consolidatie op de Belgische markt waarin Mobistar een centrale rol zal spelen."

Door de openstelling van de kabel kan Mobistar televisie en mogelijk op termijn vast internet aanbieden via het netwerk van Telenet. Dat is cruciaal voor Mobistar omdat het binnenkort de enige mobiele operator is zonder vast netwerk.

Mobistar ging in 2006 in zee met Telenet waarbij die laatste als virtuele operator (MVNO) opereert. Dat werd in 2009 uitgebreid tot een Full MVNO-overeenkomst waarbij Telenet grotendeels een volwaardige mobiele operator werd, met uitzondering dat het de zenmasten van Mobistar gebruikte. Die laatste kon onder die deal het glasvezelnetwerk van Telenet gebruiken ter ondersteuning van data afkomstig van die zendmasten.

Dat contract werd in 2012 verlengd met vijf jaar. Ook toen staken al geruchten de kop op dat Telenet met KPN, het moederbedrijf van Base Company, sprak over een overname. Uiteindelijk ging die deal niet door, al gaf het Telenet mogelijk een stok achter de deur bij de heronderhandelingen van het MVNO-contract.

Op Euronext Brussel krijgt het aandeel van Mobistar alvast klappen. Op het moment van schrijven is het aandeel zo'n 14 procent gedaald.. Telenet ziet zijn beurskoers momenteel stijgen met zo'n 4,5 procent.

"Slecht nieuws voor de Belgische consument, maar een kans voor de regulatoren om van de openstelling van de kabel een succes te maken," tweet Jean Marc Harion, ceo van Mobistar. Mobistar lijkt op het eerste zicht de grootste verliezer bij de overname van Base door Telenet. Enerzijds verliest het met Telenet vanaf 2017 een grote MVNO-klant waar het eerder al abonnees aan verloor. Anderzijds wordt Mobistar de enige volwaardige mobiele speler zonder eigen vast netwerk. Iets waar het bedrijf de regulator nu op wijst."Deze operatie versterkt het duopolie van vaste spelers die de Belgische markt bepalen en moet meer dan ooit de regulatoren aanmoedigen om de voorwaarden te verbeteren die nodig zijn om de kabelmarkt te betreden," klinkt het in een reactie van het bedrijf. "Deze overname maakt de weg vrij voor consolidatie op de Belgische markt waarin Mobistar een centrale rol zal spelen."Door de openstelling van de kabel kan Mobistar televisie en mogelijk op termijn vast internet aanbieden via het netwerk van Telenet. Dat is cruciaal voor Mobistar omdat het binnenkort de enige mobiele operator is zonder vast netwerk.Mobistar ging in 2006 in zee met Telenet waarbij die laatste als virtuele operator (MVNO) opereert. Dat werd in 2009 uitgebreid tot een Full MVNO-overeenkomst waarbij Telenet grotendeels een volwaardige mobiele operator werd, met uitzondering dat het de zenmasten van Mobistar gebruikte. Die laatste kon onder die deal het glasvezelnetwerk van Telenet gebruiken ter ondersteuning van data afkomstig van die zendmasten.Dat contract werd in 2012 verlengd met vijf jaar. Ook toen staken al geruchten de kop op dat Telenet met KPN, het moederbedrijf van Base Company, sprak over een overname. Uiteindelijk ging die deal niet door, al gaf het Telenet mogelijk een stok achter de deur bij de heronderhandelingen van het MVNO-contract.Op Euronext Brussel krijgt het aandeel van Mobistar alvast klappen. Op het moment van schrijven is het aandeel zo'n 14 procent gedaald.. Telenet ziet zijn beurskoers momenteel stijgen met zo'n 4,5 procent.