Mobistar rolde op zijn jaarlijks m2m-event de spierballen en claimt nog steeds het marktleiderschap rond machine-to-machine (m2m) communicatie in ons land. Het gaat dan om het via een simkaart connecteren van allerlei toestellen, gaande van drankautomaten en boordcomputers tot voertuigen.

Van de 1 miljoen m2m-simkaarten die Mobistar levert, is ongeveer 55 % geïnstalleerd in toestellen die in België gebruikt worden. Zowat 1 op de 5 simkaarten bij Mobistar komt in een machine terecht. Dankzij de groei in m2m en de mvno's (Telenet als meest bekende) beheert Mobistar nu méér simkaarten op het netwerk dan concurrent Proximus. Als belangrijke m2m-referenties schoof Stéphane Beauduin, chief enterprise & wholesale officer bij Mobistar, onder meer Taxi Verts (wifi via 4G in de taxi's en de dataconnectie met het dispatchingcenter) en de Vlaamse Overheid (o.a. beveiliging en connecteren van verkeerssignalisatie als de 'Zone-30'-borden) naar voor. Maar ook Coyote is een belangrijke klant, net als Transics (boordcomputers in vrachtwagens) dat op het event nog in de bloemetjes gezet werd: 13 jaar geleden was het bedrijf uit Ieper een van de eerste grote klanten die in het toen nog nieuwe m2m-verhaal geloofde.

Enterprise mobility 3.0

Voortaan spreekt Mobistar over 'enterprise mobility 3.0' als het over m2m gaat, vertelde Stéphane Beauduin. "We zetten in op een meerlagig model, dat verder gaat dan alleen maar de connectiviteit. Het is echt een nieuw métier", benadrukt Beauduin. Mobistar doet overigens beroep op Ericsson voor het onderliggende platform.

Al blijft connectiviteit uiteraard wel belangrijk. "Waar m2m vroeger om kleine datapakketjes ging, zien we nu door de opkomst van allerlei apps en infotainment, dat er ook in m2m alsmaar meer bandbreedte nodig is. 4G is ook daarvoor dus belangrijk", aldus Beauduin.

Mobistar rolde op zijn jaarlijks m2m-event de spierballen en claimt nog steeds het marktleiderschap rond machine-to-machine (m2m) communicatie in ons land. Het gaat dan om het via een simkaart connecteren van allerlei toestellen, gaande van drankautomaten en boordcomputers tot voertuigen.Van de 1 miljoen m2m-simkaarten die Mobistar levert, is ongeveer 55 % geïnstalleerd in toestellen die in België gebruikt worden. Zowat 1 op de 5 simkaarten bij Mobistar komt in een machine terecht. Dankzij de groei in m2m en de mvno's (Telenet als meest bekende) beheert Mobistar nu méér simkaarten op het netwerk dan concurrent Proximus. Als belangrijke m2m-referenties schoof Stéphane Beauduin, chief enterprise & wholesale officer bij Mobistar, onder meer Taxi Verts (wifi via 4G in de taxi's en de dataconnectie met het dispatchingcenter) en de Vlaamse Overheid (o.a. beveiliging en connecteren van verkeerssignalisatie als de 'Zone-30'-borden) naar voor. Maar ook Coyote is een belangrijke klant, net als Transics (boordcomputers in vrachtwagens) dat op het event nog in de bloemetjes gezet werd: 13 jaar geleden was het bedrijf uit Ieper een van de eerste grote klanten die in het toen nog nieuwe m2m-verhaal geloofde.Enterprise mobility 3.0Voortaan spreekt Mobistar over 'enterprise mobility 3.0' als het over m2m gaat, vertelde Stéphane Beauduin. "We zetten in op een meerlagig model, dat verder gaat dan alleen maar de connectiviteit. Het is echt een nieuw métier", benadrukt Beauduin. Mobistar doet overigens beroep op Ericsson voor het onderliggende platform.Al blijft connectiviteit uiteraard wel belangrijk. "Waar m2m vroeger om kleine datapakketjes ging, zien we nu door de opkomst van allerlei apps en infotainment, dat er ook in m2m alsmaar meer bandbreedte nodig is. 4G is ook daarvoor dus belangrijk", aldus Beauduin.