Mobistar test 4G-netwerk in Antwerpen

Telecombedrijf Mobistar heeft in Antwerpen een proefproject gelanceerd voor zijn 4G-netwerk, nadat het daar eind vorig jaar een licentie voor had verworven. Het draadloze netwerk kan het internetverkeer op smartphones en tablets tot tien maal sneller laten gaan. De commercialisering van het netwerk is gepland voor volgend jaar. Onder meer de Antwerpse lokale politie en regionale televisiezender ATV lieten al weten interesse te hebben om professioneel gebruik te kunnen maken van het 4G-testnetwerk. “Wij hebben sinds kort onder meer een 360° combicamera die beelden kan verzenden naar onze radiokamer”, zegt commissaris Luc De Kock van de Antwerpse politie. “Met een 4G-netwerk zal dat veel sneller kunnen, maar ook de beeldkwaliteit zal aanzienlijk beter zijn. Dat is belangrijk voor het eventueel identificeren van verdachten.”

Telecombedrijf Mobistar heeft in Antwerpen een proefproject gelanceerd voor zijn 4G-netwerk, nadat het daar eind vorig jaar een licentie voor had verworven. Het draadloze netwerk kan het internetverkeer op smartphones en tablets tot tien maal sneller laten gaan. De commercialisering van het netwerk is gepland voor volgend jaar.

Onder meer de Antwerpse lokale politie en regionale televisiezender ATV lieten al weten interesse te hebben om professioneel gebruik te kunnen maken van het 4G-testnetwerk. “Wij hebben sinds kort onder meer een 360° combicamera die beelden kan verzenden naar onze radiokamer”, zegt commissaris Luc De Kock van de Antwerpse politie. “Met een 4G-netwerk zal dat veel sneller kunnen, maar ook de beeldkwaliteit zal aanzienlijk beter zijn. Dat is belangrijk voor het eventueel identificeren van verdachten.”

Aangezien het aantal consumenten dat internet raadpleegt via een mobiel toestel de laatste jaren spectaculair stijgt, tot inmiddels meer dan 25 procent, komt een 4G-netwerk volgens Mobistar niets te vroeg. “Technologische innovatie is pas relevant wanneer de consument er klaar voor is, en dat lijkt nu het geval te zijn”, zegt Olivier Ysewijn, chief strategy officer bij Mobistar.

Voor het grote publiek betekent een 4G-netwerk volgens het telecombedrijf dat men een pak sneller en met hogere beeldkwaliteit films en zelfs televisie zal kunnen kijken. Mobistar belooft ook toepassingen voor online gaming en het houden van videogesprekken.

In 2013 wil Mobistar nog 600 sites uitrollen voor zijn Belgisch 4G-netwerk. Brussel zal daar voorlopig niet bij zijn, “vanwege de extreem strenge stralingsnormen die er gelden”. In Eeklo moet Mobistar intussen één van zijn gsm-masten afbreken, zo heeft een rechter recentelijk gevonnist.

Eerder kondigde Belgacom al aan dat het zijn klanten nog dit jaar toegang zal geven tot het 4G-netwerk. Ook die operator is bezig met het uitbouwen van zijn netwerk. Dat gebeurt in verschillende steden, maar evenmin in Brussel.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content