Het transmissienetwerk van Mobistar wordt vervangen door Microwave-technologie. Dat moet de toename van het 3G-dataverkeer opvangen.

Dit jaar wil telecomoperator Mobistar méér investeren dan vorig jaar. Een deel gaat naar de geplande verhuis naar een nieuw gebouw in Evere, maar het merendeel van de centen is bedoeld voor een complete vernieuwing van het transmissienetwerk. Mobistar kiest daarbij voor de Microwave-technologie. Ericsson - dat al managed services aanbiedt aan de operator - staat in voor de implementatie en integratie.

De vernieuwingsoperatie is noodzakelijk om het groeiende 'backhaul'-probleem op te lossen: het afhandelen en routeren van het 3G-dataverkeer zeg maar. Nu de access points steeds meer bandbreedte bieden - zowat 80 procent van het 3G-netwerk van Mobistar is reeds compatibel met de snelle HSDPA-standaard - dreigt de achterliggende infrastructuur immers de bottleneck te worden. Op twee jaar tijd is de hoeveelheid data die over het 3G-netwerk van Mobistar passeert immers verdubbeld. In totaal maakt data (inclusief sms) er al meer dan 22 procent van de omzet uit.

"Met de microwave-technologie kunnen we het debiet van de backhaul verhogen én in één klap ook een fikse kostenbesparing realiseren", zegt Christophe Lemaître, director strategic planning bij Mobistar. Nu moet de telecomoperator immers het 3G-verkeer versturen over vaste lijnen en moet het noodgedwongen aankloppen bij concurrent Belgacom. Mobistar is zelfs de grootste wholesale-klant bij Belgacom.

Moederbedrijf France Telecom stond in voor het testen van de technologie. De keuze voor de Microwave-technologie is ook deels ingegeven door de snelheid waarmee de investering zichzelf terugbetaalt. Mobistar spreekt over één jaar. Concurrerende technologie zoals wimax bleek nog te prematuur en [glasvezel over de hele backhaul] niet evident en duurder.

Het transmissienetwerk van Mobistar wordt vervangen door Microwave-technologie. Dat moet de toename van het 3G-dataverkeer opvangen. Dit jaar wil telecomoperator Mobistar méér investeren dan vorig jaar. Een deel gaat naar de geplande verhuis naar een nieuw gebouw in Evere, maar het merendeel van de centen is bedoeld voor een complete vernieuwing van het transmissienetwerk. Mobistar kiest daarbij voor de Microwave-technologie. Ericsson - dat al managed services aanbiedt aan de operator - staat in voor de implementatie en integratie. De vernieuwingsoperatie is noodzakelijk om het groeiende 'backhaul'-probleem op te lossen: het afhandelen en routeren van het 3G-dataverkeer zeg maar. Nu de access points steeds meer bandbreedte bieden - zowat 80 procent van het 3G-netwerk van Mobistar is reeds compatibel met de snelle HSDPA-standaard - dreigt de achterliggende infrastructuur immers de bottleneck te worden. Op twee jaar tijd is de hoeveelheid data die over het 3G-netwerk van Mobistar passeert immers verdubbeld. In totaal maakt data (inclusief sms) er al meer dan 22 procent van de omzet uit. "Met de microwave-technologie kunnen we het debiet van de backhaul verhogen én in één klap ook een fikse kostenbesparing realiseren", zegt Christophe Lemaître, director strategic planning bij Mobistar. Nu moet de telecomoperator immers het 3G-verkeer versturen over vaste lijnen en moet het noodgedwongen aankloppen bij concurrent Belgacom. Mobistar is zelfs de grootste wholesale-klant bij Belgacom. Moederbedrijf France Telecom stond in voor het testen van de technologie. De keuze voor de Microwave-technologie is ook deels ingegeven door de snelheid waarmee de investering zichzelf terugbetaalt. Mobistar spreekt over één jaar. Concurrerende technologie zoals wimax bleek nog te prematuur en [glasvezel over de hele backhaul] niet evident en duurder.