Hoewel Intel voor schier iedereen synoniem is met microprocessoren, levert het al jaar en dag zware inspanningen op softwaregebied. Aangezien die softwareproducten vaak compilers en ondersteunende softbibliotheken zijn, komen die niet zo vaak onder de aandacht van eindgebruikers.

Intels 'opensource'-initiatief 'Moblin' ('Mobile Linux') kan daar verandering in brengen, want het is specifiek bestemd voor slimme mobieltjes (smartphones) en mobiele internettoestellen (MID's). Op de recente Collaboration Summit werd een werkende (alfa-)versie van Moblin 2 getoond, met vandaag een bèta-versie op Moblin.org.

De besturingsomgeving is bedoeld voor gebruik op Intel Atom-gesteunde toestellen en vormt een rechtstreekse concurrent voor omgevingen als Symbian, MS Windows Mobile, iPhone OS en Android (eveneens Linux gesteund).

Ondertussen werkt Intel onder de codenaam 'medfield' ook aan de volgende generatie van Atom-processoren voor stroomzuinige mobiele systemen vanaf 2011.

Hoewel Intel voor schier iedereen synoniem is met microprocessoren, levert het al jaar en dag zware inspanningen op softwaregebied. Aangezien die softwareproducten vaak compilers en ondersteunende softbibliotheken zijn, komen die niet zo vaak onder de aandacht van eindgebruikers. Intels 'opensource'-initiatief 'Moblin' ('Mobile Linux') kan daar verandering in brengen, want het is specifiek bestemd voor slimme mobieltjes (smartphones) en mobiele internettoestellen (MID's). Op de recente Collaboration Summit werd een werkende (alfa-)versie van Moblin 2 getoond, met vandaag een bèta-versie op Moblin.org. De besturingsomgeving is bedoeld voor gebruik op Intel Atom-gesteunde toestellen en vormt een rechtstreekse concurrent voor omgevingen als Symbian, MS Windows Mobile, iPhone OS en Android (eveneens Linux gesteund). Ondertussen werkt Intel onder de codenaam 'medfield' ook aan de volgende generatie van Atom-processoren voor stroomzuinige mobiele systemen vanaf 2011.