De Belgische technologiebedrijven hebben tijdens de eerste helft van dit jaar de werkgelegenheid zien stijgen met 0,8 procent of 2.200 banen, nadat tijdens de financiële crisis 30.000 jobs verloren gegaan waren. De werkgelegenheid zal de komende maanden echter stabiliseren, zo meldt sectorfederatie Agoria. 2012 dient zich volgens de federatie aan als een moeilijk jaar.

Het productieniveau van voor de wereldwijde crisis in 2008 en 2009 werd door de technologiebedrijven niet meer gehaald, maar ze hebben tijdens de eerste helft van dit jaar wel een groei laten optekenen van 14 procent, die zich vertaalde in 2.200 nieuwe banen. Tijdens de crisisjaren gingen in de sector echter 30.000 banen verloren, een aantal dat volgens Agoria de helft lager had kunnen liggen als België een beleid van loonmatiging en innovatie naar Duits voorbeeld gevolgd had.

De verwachtingen voor de komende maanden en 2012 zijn bij de technologiebedrijven minder goed. Zo blijkt uit een peiling van Agoria dat twee op de drie technologiebedrijven een daling van de activiteit verwachten tijdens het komende trimester, en dat een kwart van de technologiebedrijven een scherpe daling van de activiteit vreest in 2012. Geen van de respondenten verwacht volgend jaar nog een sterke groei.

Bovendien is volgens Agoria nog 27 procent van de technologiebedrijven verlieslatend. Agoria dringt daarom aan op verdere loonmatiging. De regering moet volgens de federatie de inflatie beperken om de indexering af te remmen en de loonkostenhandicap effectief afbouwen.

Daarnaast moet absoluut vermeden worden dat de overheidsfinanciën gesaneerd worden via een verhoging van de belasting op de economische activiteit, en moet de nieuwe regering met een ambitieus moderniseringsprogramma komen voor onder andere de ict. "Het uitblijven van een regering zorgde immers al voor minder omvangrijke investeringen in de ict-sector", luidt het.

Bron: Belga

De Belgische technologiebedrijven hebben tijdens de eerste helft van dit jaar de werkgelegenheid zien stijgen met 0,8 procent of 2.200 banen, nadat tijdens de financiële crisis 30.000 jobs verloren gegaan waren. De werkgelegenheid zal de komende maanden echter stabiliseren, zo meldt sectorfederatie Agoria. 2012 dient zich volgens de federatie aan als een moeilijk jaar. Het productieniveau van voor de wereldwijde crisis in 2008 en 2009 werd door de technologiebedrijven niet meer gehaald, maar ze hebben tijdens de eerste helft van dit jaar wel een groei laten optekenen van 14 procent, die zich vertaalde in 2.200 nieuwe banen. Tijdens de crisisjaren gingen in de sector echter 30.000 banen verloren, een aantal dat volgens Agoria de helft lager had kunnen liggen als België een beleid van loonmatiging en innovatie naar Duits voorbeeld gevolgd had. De verwachtingen voor de komende maanden en 2012 zijn bij de technologiebedrijven minder goed. Zo blijkt uit een peiling van Agoria dat twee op de drie technologiebedrijven een daling van de activiteit verwachten tijdens het komende trimester, en dat een kwart van de technologiebedrijven een scherpe daling van de activiteit vreest in 2012. Geen van de respondenten verwacht volgend jaar nog een sterke groei. Bovendien is volgens Agoria nog 27 procent van de technologiebedrijven verlieslatend. Agoria dringt daarom aan op verdere loonmatiging. De regering moet volgens de federatie de inflatie beperken om de indexering af te remmen en de loonkostenhandicap effectief afbouwen. Daarnaast moet absoluut vermeden worden dat de overheidsfinanciën gesaneerd worden via een verhoging van de belasting op de economische activiteit, en moet de nieuwe regering met een ambitieus moderniseringsprogramma komen voor onder andere de ict. "Het uitblijven van een regering zorgde immers al voor minder omvangrijke investeringen in de ict-sector", luidt het. Bron: Belga