Bij IBM België zijn, volgens de LBC-NVK-vakbond, de gesprekken met de sociale inspectie vastgelopen.

De sociale inspectie voerde bij IBM in het verleden al gesprekken over het niet correct betalen van vakantiegeld, het fout betalen van uurlonen en het illegaal organiseren van wachtdiensten. Maar een al 5 jaar aanslepend probleem zou, aldus de bonden, het arbeidsreglement zijn, dat niet zou stroken met de Belgische wetgeving.

De gesprekken daarrond zijn nu vastgelopen, bevestigt vakbondsman Koen Dries het bericht van It professional. Volgens Dries ligt het probleem vooral bij het Amerikaanse management dat de kwestie niet volgens het Belgische arbeidsrecht wil regelen.

Daardoor moet de discussie nu in het paritair comité worden gevoerd. Volgens Dries belooft dat nog een moeilijk gesprek te worden. De kans is groot dat de dienst toezicht sociale wetten van de sociale inspectie vervolgingen zal moeten instellen tegen het Belgische management. IBM gaf geen commentaar.

IBM heeft alsnog gereageerd: "IBM neemt het engagement om haar verplichtingen met betrekking tot het arbeidsrecht na te komen zeer ernstig. Om die reden past IBM ook het onderhandelingsproces ter zake toe zoals voorgeschreven. IBM zal de richtlijnen ter zake volgen, in het bijzonder deze die betrekking hebben op discretie."

Bij IBM België zijn, volgens de LBC-NVK-vakbond, de gesprekken met de sociale inspectie vastgelopen. De sociale inspectie voerde bij IBM in het verleden al gesprekken over het niet correct betalen van vakantiegeld, het fout betalen van uurlonen en het illegaal organiseren van wachtdiensten. Maar een al 5 jaar aanslepend probleem zou, aldus de bonden, het arbeidsreglement zijn, dat niet zou stroken met de Belgische wetgeving. De gesprekken daarrond zijn nu vastgelopen, bevestigt vakbondsman Koen Dries het bericht van It professional. Volgens Dries ligt het probleem vooral bij het Amerikaanse management dat de kwestie niet volgens het Belgische arbeidsrecht wil regelen. Daardoor moet de discussie nu in het paritair comité worden gevoerd. Volgens Dries belooft dat nog een moeilijk gesprek te worden. De kans is groot dat de dienst toezicht sociale wetten van de sociale inspectie vervolgingen zal moeten instellen tegen het Belgische management. IBM gaf geen commentaar. IBM heeft alsnog gereageerd: "IBM neemt het engagement om haar verplichtingen met betrekking tot het arbeidsrecht na te komen zeer ernstig. Om die reden past IBM ook het onderhandelingsproces ter zake toe zoals voorgeschreven. IBM zal de richtlijnen ter zake volgen, in het bijzonder deze die betrekking hebben op discretie."