Moet Apple stekker uit FaceTime en iMessage trekken?

© Thinkstock
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Amerikaanse bedrijf VirnetX heeft een rechtbank in Texas gevraagd om Apple te verplichten de de FaceTime- en iMessage-diensten stop te zetten zolang een rechtszaak tussen de twee loopt.

VirnetX, vraagt u? VirnetX is een bedrijf dat zelf geen producten ontwikkelt, maar wel patenten aanvraagt. De enige manier waarop het bedrijf geld verdient, is door rechtszaken over die patenten te beginnen – iets waar het bedrijf veel kritiek over krijgt. VirnetX won in februari zo’n rechtszaak tegen Apple. Apple moest een schadevergoeding van 625 miljoen dollar (564 miljoen euro) betalen omdat er voor de apps FaceTime en iMessage gebruik zou worden gemaakt van gepatenteerde VPN-technieken van VirnetX.

De tech-gigant houdt vol dat ze ‘de techniek jarenlang onafhankelijk hebben ontwikkeld’ en is ondertussen in beroep gegaan tegen de uitspraak. Maar VirnetX drijft de druk op Apple ondertussen verder op. VirnetX wil nu dat FaceTime en iMessage voor de duur van het hoger beroep worden uitgeschakeld, zo meldt Fortune. Het is nog afwachten of de rechter VirnetX zal volgen.

Ondertussen heeft Apple trouwens nog meer zorgen, want er is nog een zogeheten ‘patent troll’ opgedoken. Het bedrijf Corydoras Technologies meent dat Apple onrechtmatig gebruik maakt van zes patenten die het in handen heeft rond de manier waarop de iPhone berichten verstuurt en telefoontjes behandelt. Corydoras heeft het overigens niet alleen op Apple gemunt. In maart startte het bedrijf een soortgelijke rechtszaak tegen Samsung. # [ANP/KVdS]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content