In de eerste helft van dit jaar identificeerde G Data ongeveer 700.000 nieuwe Android-apps met kwaadaardige code, terwijl er in de eerste zes maanden van 2021 nog meer dan 1,3 miljoen malafide apps werden geteld. Dat komt neer op een daling van 47,9 procent. 'Veel beruchte hackergroepen komen uit Rusland en worden vaak in verband gebracht met Android-malware', klinkt het bij de onderzoekers. 'Nu het conflict in Oekraïne voortduurt, lijkt het erop dat die groepen zich meer richten op het aanvallen van overheden.'

Oude Android-versies vormen groot risico

Uit het rapport van G Data blijkt verder dat smartphones met verouderde Android-software nog steeds een groot veiligheidsrisico vormen. 'Zeker wanneer de fabrikant geen beveiligingsupdates meer levert, zijn deze toestellen extra kwetsbaar. In principe moeten alle smartphones met versienummers van Android 10 of lager als onveilig worden beschouwd. Als er geen updates meer beschikbaar zijn, overweeg je als gebruiker best om een nieuw apparaat te kopen', waarschuwt het bedrijf.

Statistieken van Statcounter illustreren hoe groot het probleem is. In juni 2022 was Android 12, de huidige versie, geïnstalleerd op 28 procent van alle Android-apparaten en Android 11 op nog eens 29 procent. Android 10 staat nog steeds op één op de vijf toestellen. Dit betekent dat twintig procent van de smartphones en tablets Android-versies gebruiken die niét voldoen aan de huidige beveiligingsnormen (die Google heeft geïntroduceerd voor Android 11 en Android 12).

In de eerste helft van dit jaar identificeerde G Data ongeveer 700.000 nieuwe Android-apps met kwaadaardige code, terwijl er in de eerste zes maanden van 2021 nog meer dan 1,3 miljoen malafide apps werden geteld. Dat komt neer op een daling van 47,9 procent. 'Veel beruchte hackergroepen komen uit Rusland en worden vaak in verband gebracht met Android-malware', klinkt het bij de onderzoekers. 'Nu het conflict in Oekraïne voortduurt, lijkt het erop dat die groepen zich meer richten op het aanvallen van overheden.'Uit het rapport van G Data blijkt verder dat smartphones met verouderde Android-software nog steeds een groot veiligheidsrisico vormen. 'Zeker wanneer de fabrikant geen beveiligingsupdates meer levert, zijn deze toestellen extra kwetsbaar. In principe moeten alle smartphones met versienummers van Android 10 of lager als onveilig worden beschouwd. Als er geen updates meer beschikbaar zijn, overweeg je als gebruiker best om een nieuw apparaat te kopen', waarschuwt het bedrijf.Statistieken van Statcounter illustreren hoe groot het probleem is. In juni 2022 was Android 12, de huidige versie, geïnstalleerd op 28 procent van alle Android-apparaten en Android 11 op nog eens 29 procent. Android 10 staat nog steeds op één op de vijf toestellen. Dit betekent dat twintig procent van de smartphones en tablets Android-versies gebruiken die niét voldoen aan de huidige beveiligingsnormen (die Google heeft geïntroduceerd voor Android 11 en Android 12).