Het gebruik van Mono - een open source implementatie van Microsoft's .Net omgeving - zorgt voor heel wat discussie in de Linux wereld.

Concreet waarschuwt open source goeroe Richard Stallman voor het opnemen van Mono in standaarddistributies van Linux, zoals de Debian distributie. In een open brief van 26 juni wijst hij op het gevaar om Mono in een Linux distributie op te nemen omdat bij eventuele problemen met Microsoft alle elementen in die distributie op basis van Mono in moeilijkheden komen.

De opname van Mono in distributies werd aangekaart omdat Tomboy - een toepassing in Microsoft's C# programmeertaal - daar nood aan heeft. Tegenover Stallman en de andere afwijzers staan dan weer voorstanders, waaronder Ubuntu. De technical board van Ubuntu meent immers dat er geen bijzonder risico bestaat, en indien nodig kan Mono gemakkelijk weer uit de distributie worden gelicht.

Een cruciale rol in dit alles wordt gespeeld door Microsoft's 'community promise' ([www.microsoft.com/interop/cp]), die stelt dat het bedrijf uit Redmond geen claims gaat indienen tegen wie gebruik maakt - op welke wijze dan ook - van de specificaties waarop de 'community promise' van toepassing is.

Zo heeft Microsoft onlangs nog de 'community promise' van toepassing gemaakt op de ECMA 334 en ECMA 335 specificaties - respectievelijk betreffende de C# taal en de Common Language Infrastructure. De verschillen tussen de voor- en tegenstanders van Mono (en bij extensie C# gesteunde toepassingen) in de Linux wereld kunnen dan ook worden toegeschreven aan het vertrouwen of wantrouwen in deze 'community promise'.

Hoewel die door Microsoft wordt omschreven als 'legally binding' (zie de 'community promise' FAQ), is die anderzijds niet van het zelfde kaliber als de doorsnee open source licentieovereenkomsten. Een distributie als Fedora heeft dan ook Gnote, een Mono-vrij alternatief voor Tomboy, opgenomen.

Voor alle duidelijkheid: Mono is een open source project, geleid door Novell, dat een .Net compatibele omgeving wil creëren, zodat toepassingen in C# en de andere talen in de .Net omgeving, binair kunnen draaien op systemen onder Windows, Linux, Macos X, BSD.

De huidige versie van Mono is v.2.4.2 en meer info staat op^[www.mono-project.com].

Het gebruik van Mono - een open source implementatie van Microsoft's .Net omgeving - zorgt voor heel wat discussie in de Linux wereld. Concreet waarschuwt open source goeroe Richard Stallman voor het opnemen van Mono in standaarddistributies van Linux, zoals de Debian distributie. In een open brief van 26 juni wijst hij op het gevaar om Mono in een Linux distributie op te nemen omdat bij eventuele problemen met Microsoft alle elementen in die distributie op basis van Mono in moeilijkheden komen. De opname van Mono in distributies werd aangekaart omdat Tomboy - een toepassing in Microsoft's C# programmeertaal - daar nood aan heeft. Tegenover Stallman en de andere afwijzers staan dan weer voorstanders, waaronder Ubuntu. De technical board van Ubuntu meent immers dat er geen bijzonder risico bestaat, en indien nodig kan Mono gemakkelijk weer uit de distributie worden gelicht. Een cruciale rol in dit alles wordt gespeeld door Microsoft's 'community promise' ([www.microsoft.com/interop/cp]), die stelt dat het bedrijf uit Redmond geen claims gaat indienen tegen wie gebruik maakt - op welke wijze dan ook - van de specificaties waarop de 'community promise' van toepassing is. Zo heeft Microsoft onlangs nog de 'community promise' van toepassing gemaakt op de ECMA 334 en ECMA 335 specificaties - respectievelijk betreffende de C# taal en de Common Language Infrastructure. De verschillen tussen de voor- en tegenstanders van Mono (en bij extensie C# gesteunde toepassingen) in de Linux wereld kunnen dan ook worden toegeschreven aan het vertrouwen of wantrouwen in deze 'community promise'. Hoewel die door Microsoft wordt omschreven als 'legally binding' (zie de 'community promise' FAQ), is die anderzijds niet van het zelfde kaliber als de doorsnee open source licentieovereenkomsten. Een distributie als Fedora heeft dan ook Gnote, een Mono-vrij alternatief voor Tomboy, opgenomen. Voor alle duidelijkheid: Mono is een open source project, geleid door Novell, dat een .Net compatibele omgeving wil creëren, zodat toepassingen in C# en de andere talen in de .Net omgeving, binair kunnen draaien op systemen onder Windows, Linux, Macos X, BSD. De huidige versie van Mono is v.2.4.2 en meer info staat op^[www.mono-project.com].