Monstersom voor Europese fiscale en douane-IT

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het directoraat-generaal Belastingen en douane-unie (DG Taxud) heeft meer dan 200 miljoen euro begroot voor nieuwe it-aanbestedingen. Onder meer wordt de gemeenschappelijke ruggengraat van alle it-systemen de komende jaren herbekeken. Even een stapje terug: het DG Taxud heeft samen met de lidstaten sinds het einde van de jaren ’80 een erg uitgebreide reeks van it-systemen ontwikkeld die het fiscale en douanebeleid van de Europese Unie moeten ondersteunen. In totaal gaat het over ruim 50 it-systemen, sommige gecentraliseerd bij en beheerd door de Europese Commissie, andere volledig verspreid over, ontwikkeld en beheerd door de lidstaten.

Het directoraat-generaal Belastingen en douane-unie (DG Taxud) heeft meer dan 200 miljoen euro begroot voor nieuwe it-aanbestedingen. Onder meer wordt de gemeenschappelijke ruggengraat van alle it-systemen de komende jaren herbekeken.

Even een stapje terug: het DG Taxud heeft samen met de lidstaten sinds het einde van de jaren ’80 een erg uitgebreide reeks van it-systemen ontwikkeld die het fiscale en douanebeleid van de Europese Unie moeten ondersteunen. In totaal gaat het over ruim 50 it-systemen, sommige gecentraliseerd bij en beheerd door de Europese Commissie, andere volledig verspreid over, ontwikkeld en beheerd door de lidstaten.

Al die systemen draaien sinds 1999 op een gemeenschappelijk middleware-infrastructuur, om onderling te kunnen ‘praten’ met elkaar. Dat is de Common Communication Network/Common System Interface (CCN/CSI). Vooral de verspreide it-systemen kunnen niet werken zonder die CCN/CSI. Al hun gegevensuitwisselingen zijn daarop gebaseerd. In 2009 telde de CCN/CSI meer dan 820 miljoen van die datatransacties.

Het it-beheer en de -diensten voor die systemen was de voorbije jaren vervat in verschillende grote raamcontracten, zowel voor de it-systemen als voor de CCN. Onder meer consortia van Atos Origin, Sword en Intrasoft, van Arhs, IBM en Intrasoft en van Unisys, Bull en Siemens (in veel gevallen gaat het om de Belgische filialen, nvdr) wonnen de voorbije jaren miljoenendeals voor hun dienstverlening voor de it-systemen. Een consortium van Atos Origin en IBM stond de voorbije jaren in voor de werking van de CCN (goed voor ruim 30 miljoen euro). Orange leverde daarvoor de netwerkdiensten.

Nieuwe aanbestedingen

Die grote it-contracten worden, nu ze stilaan aflopen, geconsolideerd in 3 nieuwe monsteraanbestedingen, die de komende 5 jaar moeten overspannen. Ze zijn gepland voor het laatste kwartaal van 2010. Enerzijds is er het perceel voor het beheer van de it-diensten, de toepassingen en de hardware en de uitbouw van de centrale infrastructuur (CCN en andere toepassingen). Dat perceel loopt op tot liefst 130 miljoen euro. Ten tweede is er het perceel voor het beheer van it-diensten voor de systemen die verspreid zijn over Europa. Dat is goed voor 46 miljoen euro. Ten derde is er een perceel voor consultancy rond de integratie en controle van de it-systemen, begroot op 13 miljoen euro.

Daarnaast heeft het DG Taxud het plan opgevat om de centrale ruggengraat die de CCN is compleet te vernieuwen. Het onderzoek naar een nieuwe generatie van de middleware-infrastructuur is volop aan de gang. Nadien, waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2011, wordt die aanbesteding uitgeschreven, al is de begroting daarvoor nog niet vastgelegd. Aangezien de laatste aanbesteding, in 2006, opliep tot ruim 30 miljoen euro, mag ook deze keer een som van enkele tientallen miljoenen euro’s verwacht worden.

In afwachting van de komst van de nieuwe CCN moet de bestaande middleware uiteraard blijven draaien en onderhouden worden. Daarvoor zijn de vorige leveranciers, Atos Origin en IBM opnieuw ingeschakeld voor minimaal 2 jaar en maximum 4 jaar. De extra som die ze daarvoor krijgen varieert tussen een kleine 15 miljoen euro (2 jaar) en een ruime 20 miljoen euro (4 jaar).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content