Moody's laat weten dat de Europese telecomsector een zwart jaar tegemoet gaat. De kredietbeoordelaar ziet de omzet bij heel wat telco's fors dalen. Voor de sector in zijn geheel wordt een afkalving van 1 tot 2 procent vooropgesteld, bij individuele bedrijven kan de daling tot vijf procent oplopen. Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar is het de eerste keer dat de prognose voor de Europese telecommarkt negatief is. De sector zou vooral te lijden hebben onder de Europese wetgeving en onder de hevige concurrentiestrijd. Sinds kort komt daar nog eens de Europese schuldencrisis bij.

Moody's oppert dat consumenten door de benarde economische vooruitzichten 'prijsbewuster' zijn gaan shoppen. Dat heeft zo zijn gevolgen voor de telco's, wiens omzet onder druk komt te staan. Daarnaast blijkt het voor de telecombedrijven erg moeilijk om te snijden in de operationele kosten.

Dataverbruik

Niet dat onze telco's een vogel voor de kat zijn. Nevenactiviteiten zoals breedbandinternet, mobile en betaaltelevisie zullen steeds belangrijker worden, zo stelt de kredietbeoordelaar. Maar om voluit te kunnen profiteren van de groei in het dataverkeer, zullen de bedrijven fors meer moeten investeren in hun netwerken.

De geplande investeringen tot eind 2014 bedragen voorlopig 100 miljard euro. Moody's denkt dat daar zeker nog eens 60 miljard euro bij zal moeten komen.

Dankzij de snelle dataverbindingen zouden onze telecombedrijven terug kunnen aanknopen met een grotere omzet, en met meer winst. Maar dan moeten de prijzen wel worden afgestemd op het reële dataverbruik. In heel wat landen is het daar dat het schoentje knelt.

Een interessant voorbeeld komt van boven de Moerdijk. In Nederland stappen onder meer KPN en Vodafone af van het verstrekken van ongelimiteerd mobiel internet. Voortaan moeten klanten kiezen voor databundels die heel wat meer kosten dan de enkele euro's die er tot voor kort betaald moesten worden.

Moody's laat weten dat de Europese telecomsector een zwart jaar tegemoet gaat. De kredietbeoordelaar ziet de omzet bij heel wat telco's fors dalen. Voor de sector in zijn geheel wordt een afkalving van 1 tot 2 procent vooropgesteld, bij individuele bedrijven kan de daling tot vijf procent oplopen. Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar is het de eerste keer dat de prognose voor de Europese telecommarkt negatief is. De sector zou vooral te lijden hebben onder de Europese wetgeving en onder de hevige concurrentiestrijd. Sinds kort komt daar nog eens de Europese schuldencrisis bij. Moody's oppert dat consumenten door de benarde economische vooruitzichten 'prijsbewuster' zijn gaan shoppen. Dat heeft zo zijn gevolgen voor de telco's, wiens omzet onder druk komt te staan. Daarnaast blijkt het voor de telecombedrijven erg moeilijk om te snijden in de operationele kosten. Dataverbruik Niet dat onze telco's een vogel voor de kat zijn. Nevenactiviteiten zoals breedbandinternet, mobile en betaaltelevisie zullen steeds belangrijker worden, zo stelt de kredietbeoordelaar. Maar om voluit te kunnen profiteren van de groei in het dataverkeer, zullen de bedrijven fors meer moeten investeren in hun netwerken. De geplande investeringen tot eind 2014 bedragen voorlopig 100 miljard euro. Moody's denkt dat daar zeker nog eens 60 miljard euro bij zal moeten komen.Dankzij de snelle dataverbindingen zouden onze telecombedrijven terug kunnen aanknopen met een grotere omzet, en met meer winst. Maar dan moeten de prijzen wel worden afgestemd op het reële dataverbruik. In heel wat landen is het daar dat het schoentje knelt. Een interessant voorbeeld komt van boven de Moerdijk. In Nederland stappen onder meer KPN en Vodafone af van het verstrekken van ongelimiteerd mobiel internet. Voortaan moeten klanten kiezen voor databundels die heel wat meer kosten dan de enkele euro's die er tot voor kort betaald moesten worden.