Het Amerikaanse technologieconcern Motorola splitst zichzelf in twee aparte bedrijven.

De divisie die zich bezighoudt met de productie van mobiele apparaten krijgt de naam Motorola Mobility. De rest van het concern heet vanaf 2011 officieel Motorola Solutions. Daartoe heeft de directie besloten. Beide onderdelen krijgen een eigen notering aan de aandelenbeurs van New York.

De splitsing hangt al geruime tijd in de lucht. Eerdere plannen om de mobiele telefoondivisie in het najaar van 2009 te verzelfstandigen, verdwenen in de ijskast. Analisten vermoedden dat de onderneming onvoldoende financiële middelen had om de afsplitsing door te zetten. Door de economische malaise in de Verenigde Staten en enkele andere belangrijke afzetmarkten, is de omzet de afgelopen maanden flink gekelderd.

Motorola Mobility gaat zich toeleggen op de productie van smartphones, tablet-pc's en andere mobiele apparaten. Het onderdeel kampt al jaren met teleurstellende verkoopcijfers. Om het tij te keren, maakte Motorola in 2008 bekend 'zwaar in te zetten' op het mobiele besturingssysteem Android.

Door de afsplitsing zou de moederonderneming meer kunnen profiteren van beter presterende bedrijfsonderdelen. Die onderdelen worden nu ondergebracht in het bedrijf Motorola Solutions, dat zich vooral bezighoudt met zakelijke communicatieoplossingen.

In de zomer van 2010 verkocht Motorola zijn divisie die voor telecomaanbieders draadloze netwerkapparatuur maakt. De Fins-Duitse netwerkfabrikant Nokia Siemens Networks legde er 1,2 miljard dollar (ongeveer 930 miljoen euro) voor neer en hoopt daarmee een betere positie op de Amerikaanse en Japanse markt te veroveren.

In samenwerking met Computable

Het Amerikaanse technologieconcern Motorola splitst zichzelf in twee aparte bedrijven. De divisie die zich bezighoudt met de productie van mobiele apparaten krijgt de naam Motorola Mobility. De rest van het concern heet vanaf 2011 officieel Motorola Solutions. Daartoe heeft de directie besloten. Beide onderdelen krijgen een eigen notering aan de aandelenbeurs van New York. De splitsing hangt al geruime tijd in de lucht. Eerdere plannen om de mobiele telefoondivisie in het najaar van 2009 te verzelfstandigen, verdwenen in de ijskast. Analisten vermoedden dat de onderneming onvoldoende financiële middelen had om de afsplitsing door te zetten. Door de economische malaise in de Verenigde Staten en enkele andere belangrijke afzetmarkten, is de omzet de afgelopen maanden flink gekelderd. Motorola Mobility gaat zich toeleggen op de productie van smartphones, tablet-pc's en andere mobiele apparaten. Het onderdeel kampt al jaren met teleurstellende verkoopcijfers. Om het tij te keren, maakte Motorola in 2008 bekend 'zwaar in te zetten' op het mobiele besturingssysteem Android. Door de afsplitsing zou de moederonderneming meer kunnen profiteren van beter presterende bedrijfsonderdelen. Die onderdelen worden nu ondergebracht in het bedrijf Motorola Solutions, dat zich vooral bezighoudt met zakelijke communicatieoplossingen. In de zomer van 2010 verkocht Motorola zijn divisie die voor telecomaanbieders draadloze netwerkapparatuur maakt. De Fins-Duitse netwerkfabrikant Nokia Siemens Networks legde er 1,2 miljard dollar (ongeveer 930 miljoen euro) voor neer en hoopt daarmee een betere positie op de Amerikaanse en Japanse markt te veroveren. In samenwerking met Computable