MS-Dos pikte niet van CP/M… of toch?

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De voorloper van MS-Dos zou elementen uit toenmalige …

De voorloper van MS-Dos zou elementen uit toenmalige marktleider CP/M hebben gekopieerd, zo wordt al jarenlang gesuggereerd. Toch niet, zegt een IEEE-artikel.

In de Spectrum technologie-newsletter van het gereputeerde IEEE (het Institute of Electrical and Electronics Engineers) probeert een artikel definitief aan te tonen dat QDOS – de rechtstreekse voorloper van Ms-Dos – geen code uit Digital Research’s CP/M besturingssysteem heeft overgenomen. Auteur Bob Zeidman vergeleek hiervoor met behulp van CodeSuite (een product van SAFE, het bedrijf waarvan hij president is) de code van zowel 86-Dos (Gates’ nieuwe naam voor QDOS nadat hij het product had gekocht) en een vroege versie van Ms-Dos met de code van CP/M.

Zijn conclusie is duidelijk: “QDOS is in het geheel niet gekopieerd van CP/M en Ms-Dos vertoont eveneens geen tekenen van kopiëren. De beschuldigingen van [Digital Research stichter en baas Gary] Kildall aan het adres van Bill Gates zijn totaal ongegrond.” De auteur van QDOS, Tim Paterson, stelt overigens uitdrukkelijk dat hij nooit naar de code van CP/M heeft gekeken, maar enkel de programmeerhandleiding had bestudeerd (en ook met een debugger de interne structuur van CP/M had verkend).

Of toch wel?

Zoals vaak blijkt een artikel dat een einde wil maken aan een vurige en decennialange vete, daar niet helemaal in te slagen. Zo krijgt Zeidman niet alleen kritiek op zijn aanpak, maar ook op het onderwerp van zijn zoektocht. De beschuldiging van ‘diefstal’ betrof immers niet de code zelf, maar het overnemen van de API’s van Digital Research’s CP/M. Zo blijkt dat de eerste 26 ‘system calls’ van Ms-Dos 1.0 identiek zijn aan deze van CP/M. Dit werd overigens al beschreven in een boek uit 2004 (“They made America”), waarop Paterson een klacht indiende wegens ‘smaad’. Die klacht werd overigens afgewezen, nota bene op basis van de gepubliceerde feiten.

Het boek stelde tevens dat QDOS de ‘look & feel’ van CP/M had overgenomen. Dat laatste zou tegenwoordig vlot de grond van een rechtszaak vormen. De wetgeving inzake de bescherming van programmacode stond toen nog in de kinderschoenen en dat zou Digital Research hebben weerhouden een klacht in te dienen. Het bedrijf zou wel bij IBM hebben afgedwongen om ook een x86-versie van CP/M op de PC aan te bieden.

CP/M heeft evenwel zijn leiderspositie in de eerste generatie van bedrijfsgerichte microcomputers nooit kunnen verdedigen in de nieuwe wereld van Intel x86-gesteunde microcomputers. Niet alleen was Bill Gates hem te slim af in de omgang met IBM, maar IBM zelf gaf de doodsteek door de hoge kostprijs van CP/M-86 (240 dollar, tegen een gratis Ms-Dos). Hoe de vork precies aan de steel zat, zal nog voer blijven voor toekomstige historici die de beginperiode van de personal computer verder zullen uitpluizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content