Streamingdiensten voor muziek, zoals Spotify, raken stilaan ingeburgerd. Toch blijft een rits vooraanstaande artiesten er van weg: Thom Yorke heeft zich zopas geuit als tegenstander, de Black Keys hebben er al openlijk over geklaagd, Bob Dylan, Metallica en Pink Floyd hebben hun muziek er lange tijd van weerhouden, en AC/DC en Led Zeppelin zal je niet terugvinden op Spotify. Nu vervoegt ook David Byrne, de voormalige frontman van Talking Heads, dit lijstje. Hij heeft nagenoeg al zijn albums van streamingdiensten laten verwijderen.

In een blogpost voor de Britse krant The Guardian schrijft Byrne dat het geld dat deze diensten uitbetalen per stream minuscuul is, en dat de grote platenfirma's ook nog eens met het grootste deel aan de haal gaan.

Dat maakt streaming vooral bedreigend voor opkomende artiesten; zij die maar een paar platen uit hebben, zoals Byrne's huidige muziekpartner St. Vincent, overigens niet bepaald een onbekende. "Ik kan, net als een Thom Yorke, overleven zonder afhankelijk te zijn van muziekstreaming, dankzij inkomsten uit optredens en licenties. Maar veel aankomend talent heeft dit voordeel niet. Als muzikanten in de toekomst enkel maar afhankelijk zijn van deze diensten, zitten ze binnen het jaar zonder werk. En zonder deze artiesten ziet de toekomst van de muziek er slecht uit."

Diensten als Spotify dreigen dus "een cultuur van blockbusters" te creëren, denkt Byrne. "Het onvermijdelijke resultaat zal zijn dat het internet al het creatieve uit de wereld zal zuigen totdat er niks meer over is."

Streamingdiensten voor muziek, zoals Spotify, raken stilaan ingeburgerd. Toch blijft een rits vooraanstaande artiesten er van weg: Thom Yorke heeft zich zopas geuit als tegenstander, de Black Keys hebben er al openlijk over geklaagd, Bob Dylan, Metallica en Pink Floyd hebben hun muziek er lange tijd van weerhouden, en AC/DC en Led Zeppelin zal je niet terugvinden op Spotify. Nu vervoegt ook David Byrne, de voormalige frontman van Talking Heads, dit lijstje. Hij heeft nagenoeg al zijn albums van streamingdiensten laten verwijderen. In een blogpost voor de Britse krant The Guardian schrijft Byrne dat het geld dat deze diensten uitbetalen per stream minuscuul is, en dat de grote platenfirma's ook nog eens met het grootste deel aan de haal gaan. Dat maakt streaming vooral bedreigend voor opkomende artiesten; zij die maar een paar platen uit hebben, zoals Byrne's huidige muziekpartner St. Vincent, overigens niet bepaald een onbekende. "Ik kan, net als een Thom Yorke, overleven zonder afhankelijk te zijn van muziekstreaming, dankzij inkomsten uit optredens en licenties. Maar veel aankomend talent heeft dit voordeel niet. Als muzikanten in de toekomst enkel maar afhankelijk zijn van deze diensten, zitten ze binnen het jaar zonder werk. En zonder deze artiesten ziet de toekomst van de muziek er slecht uit." Diensten als Spotify dreigen dus "een cultuur van blockbusters" te creëren, denkt Byrne. "Het onvermijdelijke resultaat zal zijn dat het internet al het creatieve uit de wereld zal zuigen totdat er niks meer over is."