N-VA-kamerlid Peter De Decker vraagt daarvoor een grondige marktanalyse, zoals ook in Frankrijk gebeurd is.

"Het is onaanvaardbaar dat een buitenlandse sms naar een Belgisch nummer vaak minder kost dan een sms'je binnen de landsgrenzen", stelt Dedecker in een persbericht. "De operatoren boeken jaarlijks een winst die in de honderden miljoenen loopt, terwijl de zogenaamde 'terminatietarieven' - dit is wat de operator moet betalen aan een andere operator voor het afleveren van een sms op diens netwerk - technisch gezien zo goed als nihil zijn."

Volgens hem is de sms-markt "té belangrijk voor de consument en voor de jongeren in het bijzonder. Ook overheden en bedrijven gebruiken allerlei diensten, zoals bij de verkoop van tickets voor bus en tram. Nu komt bij de prijs van je ticket nog een veel te hoge surplus voor het ontvangen van die sms."

Dedecker zegt dat telecomwaakhond BIPT de mogelijkheden heeft om die sms-tarieven te drukken. Hij pleit in de eerste plaats voor een grondige marktanalyse, zoals ook door de Franse telecomregulator ARCEP gebeurde. "Die studie wees uit dat het afleveren van een bericht op het netwerk van een andere operator slechts 0,4 eurocent kost. De marktanalyse van ARCEP resulteerde bij onze zuiderburen dan ook in een gevoelige verlaging van het terminatietarief tussen operatoren, tot een uiteindelijk maximum van 1 eurocent vanaf 2012."

Volgens Dedecker hanteren de Belgische operatoren onderling tarieven die 10 tot 15 keer zo hoog liggen dan de geciteerde 0,4 eurocent. "Die kosten worden uiteindelijk doorgerekend aan de consument."

N-VA-kamerlid Peter De Decker vraagt daarvoor een grondige marktanalyse, zoals ook in Frankrijk gebeurd is. "Het is onaanvaardbaar dat een buitenlandse sms naar een Belgisch nummer vaak minder kost dan een sms'je binnen de landsgrenzen", stelt Dedecker in een persbericht. "De operatoren boeken jaarlijks een winst die in de honderden miljoenen loopt, terwijl de zogenaamde 'terminatietarieven' - dit is wat de operator moet betalen aan een andere operator voor het afleveren van een sms op diens netwerk - technisch gezien zo goed als nihil zijn." Volgens hem is de sms-markt "té belangrijk voor de consument en voor de jongeren in het bijzonder. Ook overheden en bedrijven gebruiken allerlei diensten, zoals bij de verkoop van tickets voor bus en tram. Nu komt bij de prijs van je ticket nog een veel te hoge surplus voor het ontvangen van die sms." Dedecker zegt dat telecomwaakhond BIPT de mogelijkheden heeft om die sms-tarieven te drukken. Hij pleit in de eerste plaats voor een grondige marktanalyse, zoals ook door de Franse telecomregulator ARCEP gebeurde. "Die studie wees uit dat het afleveren van een bericht op het netwerk van een andere operator slechts 0,4 eurocent kost. De marktanalyse van ARCEP resulteerde bij onze zuiderburen dan ook in een gevoelige verlaging van het terminatietarief tussen operatoren, tot een uiteindelijk maximum van 1 eurocent vanaf 2012." Volgens Dedecker hanteren de Belgische operatoren onderling tarieven die 10 tot 15 keer zo hoog liggen dan de geciteerde 0,4 eurocent. "Die kosten worden uiteindelijk doorgerekend aan de consument."