In ons land komt er binnenkort een taks op computergeheugen (usb-sticks, externe harde schijven, ...), de zogenaamde Auvibel-taks. Maar in Frankrijk duikt nu ook het idee op van een Google-taks.

Vanaf 1 februari moeten consumenten in België zoals bekend een extra [kopieertaks betalen] voor usb-sticks, settopboxen, mp3-spelers, externe harde schijven en mogelijk ook geheugenkaartjes. De redenering is dat de taks kan dienen om auteurs, producenten en andere artiesten te compenseren voor het kopiëren van hun werk.

Hoewel hierop in ons land veel protest komt, [zelfs van de artiesten zelf], gaan onze zuiderburen nog een stapje verder. Daar heeft een regeringscommissie een voorstel uitgewerkt op een 'Google-taks' in te voeren, zo meldt de krant Libération. Ook hier dezelfde redenering; met de inkomsten zou onder meer de muziekindustrie gesteund worden, die te lijden heeft van illegale downloads.

"Met de zogeheten Google-taks zou een klein percentage geheven worden op de omzet van 800 miljoen euro die de zoekmachine alleen in Frankrijk maakt", stelt Patrick Zelnik, het hoofd van de regeringscommissie en onder meer producer van de Franse first lady Carla Bruni.

Hoe de taks er concreet zou uitzien, is nog niet bekend. Ze zou volgens het voorstel van de commissie ook bedrijven treffen waarvan de hoofdzetel niet in Frankrijk ligt. Doorslaggevend is dat een surfer in Frankrijk de reclame aanklikt. Naast marktleider Google zouden ook andere zoekrobots (zoals Bing van Microsoft), die inkomsten uit reclame hebben, de belasting moeten betalen.

Google reageert voorlopig terughoudend. Algemeen directeur Olivier Esper van Google France vraagt de regering 'de tegenstelling tussen de wereld van het internet en die van de cultuur' niet te verscherpen met de invoering van een nieuwe taks.

Bron: Belga

In ons land komt er binnenkort een taks op computergeheugen (usb-sticks, externe harde schijven, ...), de zogenaamde Auvibel-taks. Maar in Frankrijk duikt nu ook het idee op van een Google-taks. Vanaf 1 februari moeten consumenten in België zoals bekend een extra [kopieertaks betalen] voor usb-sticks, settopboxen, mp3-spelers, externe harde schijven en mogelijk ook geheugenkaartjes. De redenering is dat de taks kan dienen om auteurs, producenten en andere artiesten te compenseren voor het kopiëren van hun werk. Hoewel hierop in ons land veel protest komt, [zelfs van de artiesten zelf], gaan onze zuiderburen nog een stapje verder. Daar heeft een regeringscommissie een voorstel uitgewerkt op een 'Google-taks' in te voeren, zo meldt de krant Libération. Ook hier dezelfde redenering; met de inkomsten zou onder meer de muziekindustrie gesteund worden, die te lijden heeft van illegale downloads. "Met de zogeheten Google-taks zou een klein percentage geheven worden op de omzet van 800 miljoen euro die de zoekmachine alleen in Frankrijk maakt", stelt Patrick Zelnik, het hoofd van de regeringscommissie en onder meer producer van de Franse first lady Carla Bruni. Hoe de taks er concreet zou uitzien, is nog niet bekend. Ze zou volgens het voorstel van de commissie ook bedrijven treffen waarvan de hoofdzetel niet in Frankrijk ligt. Doorslaggevend is dat een surfer in Frankrijk de reclame aanklikt. Naast marktleider Google zouden ook andere zoekrobots (zoals Bing van Microsoft), die inkomsten uit reclame hebben, de belasting moeten betalen. Google reageert voorlopig terughoudend. Algemeen directeur Olivier Esper van Google France vraagt de regering 'de tegenstelling tussen de wereld van het internet en die van de cultuur' niet te verscherpen met de invoering van een nieuwe taks. Bron: Belga