Naar regionale opsplitsing vierde mobiele licentie? (update)

De federale regering overweegt de veiling voor de vierde Belgische gsm-licentie regionaal op te splitsen. Bij Franstalige politici is de vrees groot dat enkel Vlaanderen baat zou hebben bij de nieuwe licentie.

De federale regering overweegt de veiling voor de vierde Belgische gsm-licentie regionaal op te splitsen. Bij Franstalige politici is de vrees groot dat enkel Vlaanderen baat zou hebben bij de nieuwe licentie.

Zoals bekend zal er naast Proximus (Belgacom Mobile), Mobistar en Base een vierde mobiele operator bijkomen in ons land. Daarvoor moet in de komende maanden een veilingsprocedure van start gaan. Als gedoodverfde kandidaat wordt al enkele maanden de Vlaamse kabeloperator Telenet getipt, dat geen geheim maakt van zijn mobiele ambities.

Maar België zou België niet zijn als ook dit dossier een communautair tintje zou krijgen. Door de Franstalige regeringspartijen PS en MR zou druk uitgeoefend worden om de vierde mobiele licentie regionaal op te splitsen en dus de facto een vierde én vijfde licentie te veilen. Verklaring voor die demarche, aldus een regeringsbron, is precies het sterke dossier van Telenet. Want wint Telenet de veiling, dan profiteren op enkele Brusselse Telenet-klanten na, nauwelijks Franstalige burgers van de extra concurrentie op de mobiele markt.

Het gerucht wordt bevestigd door een Franstalige bron, die ook voorzichtig suggereert het voorstel op te nemen in het communautaire pakket dat Jean-Luc Dehaene aan het uitwerken is rond BHV.

Opmerkelijk: de voordelen van het idee voor een opsplitsing lijken ook door te sijpelen bij de Vlaamse partijen. Daar wordt de redenering immers omgedraaid: mocht pakweg het Waalse Voo de veiling winnen, dan geldt hetzelfde probleem voor Vlaanderen. Bovendien zou de veiling van twee licenties de overheid misschien zelfs meer centen opleveren. Normaal werd verwacht dat de veiling van een vierde licentie voor mobiele telefonie en de verlenging van de licenties voor de drie bestaande operatoren samen zo’n 470 miljoen euro zou kunnen opleveren. Met een dubbele veiling zouden dat “tientallen miljoenen euro’s” meer kunnen zijn.

Over de technische implicaties wordt echter met geen woord gerept. De kans is dan ook groot dat een regionalisering voor de mobiele licenties op dat punt een stille dood sterft.

Zoals u al wel vermoedde was dit bericht een aprilgrap. Wij hebben dit bericht van a tot z uit onze duim gezogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content