Microsoft krijgt een nieuwe Europese procedure op z'n bord rond Internet Explorer. Maar ook IBM's mainframebusiness zou onder vuur kunnen komen.

Dat de Europese Commissie opnieuw een procedure start tegen Microsoft raakte eerder al bekend. Volgens Europa misbruikt de softwaregigant zijn monopoliepositie door de browser Internet Explorer standaard op te nemen in het besturingssysteem Windows. Daardoor zou Microsoft eerlijke concurrentie en innovatie belemmeren en worden concurrenten beperkt in hun keuze. De Europese Commissie wil dat de browser afzonderlijk van het besturingssysteem wordt aangeboden.

Nu schrijft de Financial Times dat ook IBM de borst mag natmaken voor een nieuwe duik in de Europese concurrentieregelgeving. Die zou weer gaan over de mainframeactiviteiten van Big Blue. In 2007 moest IBM zich al verweren tegen een klacht van mainframespecialist PSI, een bedrijf dat vorig jaar door IBM werd overgenomen, waardoor de klacht in der minne werd geregeld. IBM heeft altijd volgehouden dat de overname puur rond de competenties en technologie van PSI draaide.

Nu zou een kleinere concurrent, T3 Technologies, op het punt staan een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. Die zou gaan over het feit dat IBM zijn besturingssysteem voor mainframes vasthecht aan de hardware, waardoor concurrentie onmogelijk wordt. Zulk een klacht kan gevolgd worden door een formeel Europees onderzoek. IBM zegt nog niet op de hoogte te zijn van een klacht.

Microsoft krijgt een nieuwe Europese procedure op z'n bord rond Internet Explorer. Maar ook IBM's mainframebusiness zou onder vuur kunnen komen. Dat de Europese Commissie opnieuw een procedure start tegen Microsoft raakte eerder al bekend. Volgens Europa misbruikt de softwaregigant zijn monopoliepositie door de browser Internet Explorer standaard op te nemen in het besturingssysteem Windows. Daardoor zou Microsoft eerlijke concurrentie en innovatie belemmeren en worden concurrenten beperkt in hun keuze. De Europese Commissie wil dat de browser afzonderlijk van het besturingssysteem wordt aangeboden. Nu schrijft de Financial Times dat ook IBM de borst mag natmaken voor een nieuwe duik in de Europese concurrentieregelgeving. Die zou weer gaan over de mainframeactiviteiten van Big Blue. In 2007 moest IBM zich al verweren tegen een klacht van mainframespecialist PSI, een bedrijf dat vorig jaar door IBM werd overgenomen, waardoor de klacht in der minne werd geregeld. IBM heeft altijd volgehouden dat de overname puur rond de competenties en technologie van PSI draaide. Nu zou een kleinere concurrent, T3 Technologies, op het punt staan een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. Die zou gaan over het feit dat IBM zijn besturingssysteem voor mainframes vasthecht aan de hardware, waardoor concurrentie onmogelijk wordt. Zulk een klacht kan gevolgd worden door een formeel Europees onderzoek. IBM zegt nog niet op de hoogte te zijn van een klacht.