De NASA heeft het bedrijf SSL uit Californië de opdracht gegeven om een ruimtetankwagen te ontwikkelen, voor maximaal 127 miljoen dollar (118,3 miljoen euro). Het is de bedoeling dat die rond 2020 voor het eerst wordt gelanceerd. Het is nog niet bekend hoeveel onderhoudsbussen er komen.

Een satelliet kan langer werken na een beurt van zo'n tankwagen. Dat maakt de ruimtevaart rendabeler. Bovendien kan onderhoud helpen tegen ruimtepuin. Als een bestaande satelliet een taak kan uitvoeren, hoeft er geen nieuwe sonde naar de ruimte te worden gebracht.

Rond de aarde zweven honderdduizenden grote en kleine brokstukken. Die hoeveelheid afval groeit met elke raketlancering. Pogingen het puin op te ruimen zijn nog niet van de grond gekomen.

(ANP/WK)

De NASA heeft het bedrijf SSL uit Californië de opdracht gegeven om een ruimtetankwagen te ontwikkelen, voor maximaal 127 miljoen dollar (118,3 miljoen euro). Het is de bedoeling dat die rond 2020 voor het eerst wordt gelanceerd. Het is nog niet bekend hoeveel onderhoudsbussen er komen.Een satelliet kan langer werken na een beurt van zo'n tankwagen. Dat maakt de ruimtevaart rendabeler. Bovendien kan onderhoud helpen tegen ruimtepuin. Als een bestaande satelliet een taak kan uitvoeren, hoeft er geen nieuwe sonde naar de ruimte te worden gebracht. Rond de aarde zweven honderdduizenden grote en kleine brokstukken. Die hoeveelheid afval groeit met elke raketlancering. Pogingen het puin op te ruimen zijn nog niet van de grond gekomen.(ANP/WK)