Woensdagmorgen (Belgische tijd) moet een Atlas-5 draagraket van op Cape Canaveral de onbemande commerciële ruimtecargo Cygnus naar het Internationaal Ruimtestation ISS slingeren. De cargo zal 55 dagen aan de spacemeccano blijven hangen, om op 8 mei, volgestouwd met afval, weer de atmosfeer in te duiken.

De NASA maakt er gebruik van voor het SAFFIRE-experiment om na te gaan wat er gebeurt als er brand uitbreekt in een ruimtecapsule, en wat één van de grootste nachtmerries van de bemande ruimtevaart is. Nu waren er reeds verbrandingstests in de ruimte, maar steeds met de dwingende gedachte "dood de bemanning niet". In dit geval zal het (vanop afstand) vuurtje stoken op veel grotere schaal gebeuren. NASA zal metingen verrichten en de brand filmen.

Met nog twee bijkomende tests in het kader van dit experiment dit jaar, telkens in een Cygnus, wil de de NASA bovenal de brandveiligheid in ruimtecapsules optimaliseren.

Voor zover bekend heeft er zich slechts één keer een incidentele brand voorgedaan in een bemand ruimteschip, met name in het Russische ruimtestation Mir in 1997. De Russisch-Amerikaanse bemanning wist het vuur echter bijtijds te blussen, en redde daarmee zichzelf en het complex.

Op 27 januari 1967 ontstond tijdens een oefening op Cape Canaveral in Florida brand in de allereerste Apollo-capsule. De drie astronauten aan boord kwamen om. (Belga)

Woensdagmorgen (Belgische tijd) moet een Atlas-5 draagraket van op Cape Canaveral de onbemande commerciële ruimtecargo Cygnus naar het Internationaal Ruimtestation ISS slingeren. De cargo zal 55 dagen aan de spacemeccano blijven hangen, om op 8 mei, volgestouwd met afval, weer de atmosfeer in te duiken.De NASA maakt er gebruik van voor het SAFFIRE-experiment om na te gaan wat er gebeurt als er brand uitbreekt in een ruimtecapsule, en wat één van de grootste nachtmerries van de bemande ruimtevaart is. Nu waren er reeds verbrandingstests in de ruimte, maar steeds met de dwingende gedachte "dood de bemanning niet". In dit geval zal het (vanop afstand) vuurtje stoken op veel grotere schaal gebeuren. NASA zal metingen verrichten en de brand filmen.Met nog twee bijkomende tests in het kader van dit experiment dit jaar, telkens in een Cygnus, wil de de NASA bovenal de brandveiligheid in ruimtecapsules optimaliseren.Voor zover bekend heeft er zich slechts één keer een incidentele brand voorgedaan in een bemand ruimteschip, met name in het Russische ruimtestation Mir in 1997. De Russisch-Amerikaanse bemanning wist het vuur echter bijtijds te blussen, en redde daarmee zichzelf en het complex.Op 27 januari 1967 ontstond tijdens een oefening op Cape Canaveral in Florida brand in de allereerste Apollo-capsule. De drie astronauten aan boord kwamen om. (Belga)