Nu gaat het nog om een klein vliegtuigje, maar dat moet in de komende jaren uitgebouwd worden. De komende tien jaar wil NASA vijf grotere vliegtuigen aankondigen die ook elektrisch vliegen. Dat liet de organisatie weten op Aviation 2016.Op dit moment zou het al moeten lukken om een privévliegtuig met een snelheid van 280 km/u vijf keer zuiniger te laten vliegen.

Naast het verlagen van de brandstofconsumptie is het ook de bedoeling het geluid te verminderen en de uitstoot van schadelijke stoffen omlaag te halen.

De eerste tests worden gedaan met de X-57 die de bijnaam 'Maxwell' meekreeg, naar de Schotse natuurkundige James Maxwell. Twaalf van de motoren in de vleugels dienen voor extra aandrijving tijdens het opstijgen en landen. De overige twee zijn voor het handhaven van de snelheid wanneer het vliegtuig op hoogte is.

NASA is vooral bekend om de ruimtemissies, maar heeft ook voor belangrijke doorbraken in de luchtvaart verzorgt. De X-1 van de organisatie was in 1947 het eerste vliegtuig dat snelheid van het geluid doorbrak.

(WK)

Nu gaat het nog om een klein vliegtuigje, maar dat moet in de komende jaren uitgebouwd worden. De komende tien jaar wil NASA vijf grotere vliegtuigen aankondigen die ook elektrisch vliegen. Dat liet de organisatie weten op Aviation 2016.Op dit moment zou het al moeten lukken om een privévliegtuig met een snelheid van 280 km/u vijf keer zuiniger te laten vliegen. Naast het verlagen van de brandstofconsumptie is het ook de bedoeling het geluid te verminderen en de uitstoot van schadelijke stoffen omlaag te halen. De eerste tests worden gedaan met de X-57 die de bijnaam 'Maxwell' meekreeg, naar de Schotse natuurkundige James Maxwell. Twaalf van de motoren in de vleugels dienen voor extra aandrijving tijdens het opstijgen en landen. De overige twee zijn voor het handhaven van de snelheid wanneer het vliegtuig op hoogte is.NASA is vooral bekend om de ruimtemissies, maar heeft ook voor belangrijke doorbraken in de luchtvaart verzorgt. De X-1 van de organisatie was in 1947 het eerste vliegtuig dat snelheid van het geluid doorbrak.(WK)