Begin april kondigden enkele bitcoin-fans het initiatief 'Gent Bitcoinstad' aan. Volgens hun website zou het ondertussen in een vijfentwintigtal Gentse handelszaken mogelijk zijn met bitcoins te betalen. Op 18 april is er een opstartevenement.

Naar aanleiding van dat initiatief waarschuwen de Nationale Bank (NBB) en de FSMA voor de risico's die verbonden zijn aan het gebruik van virtueel geld, zoals ze dat een jaar geleden ook al eens deden. 'De risico's in verband met het aanhouden en het gebruiken van virtuele munten zoals bitcoins zijn nu nog steeds relevant', stellen ze.

Zo is er 'geen enkel financieel toezicht op virtuele munten' en hebben ze ook 'geen wettelijke betaalkracht'. Andere risico's zijn 'grote wisselkoersschommelingen, fraude of het risico dat een handelsplatform of digitale portemonnee wordt gehackt'.

Beleggingen in virtueel geld zijn ook 'niet beschermd door de overheid', zoals dat wel het geval is voor geld op een spaarrekening of belegd in kasbons of termijnrekeningen tot 100.000 euro.

Begin april kondigden enkele bitcoin-fans het initiatief 'Gent Bitcoinstad' aan. Volgens hun website zou het ondertussen in een vijfentwintigtal Gentse handelszaken mogelijk zijn met bitcoins te betalen. Op 18 april is er een opstartevenement. Naar aanleiding van dat initiatief waarschuwen de Nationale Bank (NBB) en de FSMA voor de risico's die verbonden zijn aan het gebruik van virtueel geld, zoals ze dat een jaar geleden ook al eens deden. 'De risico's in verband met het aanhouden en het gebruiken van virtuele munten zoals bitcoins zijn nu nog steeds relevant', stellen ze. Zo is er 'geen enkel financieel toezicht op virtuele munten' en hebben ze ook 'geen wettelijke betaalkracht'. Andere risico's zijn 'grote wisselkoersschommelingen, fraude of het risico dat een handelsplatform of digitale portemonnee wordt gehackt'. Beleggingen in virtueel geld zijn ook 'niet beschermd door de overheid', zoals dat wel het geval is voor geld op een spaarrekening of belegd in kasbons of termijnrekeningen tot 100.000 euro.