Het concept bestaat er in dat de server volledig wordt ondergedompeld in een vloeistof die geen elektriciteit geleidt. Met behulp van natuurlijke convectie stuwt een stille ventilator de vloeistof rond.

Maar het bijzonderste aan het product is niet dat de servers in een vloeistof zitten, maar wel dat ze daarmee een pak minder stroom verbruiken. Volgens de Britse universiteit kan het energieverbruik van de koeling met 80 tot 97 procent terugvallen.

De natte servers zijn door de universiteit van Leeds in samenwerking met het Britse Iceotope ontwikkeld. Aan het project gaat vijf jaar onderzoek vooraf. Het systeem dat ze demonstreren wordt al twee jaar getest. Zo moeten de onderzoekers weten hoe de vloeistoffen doorheen de servercomponenten stromen.

Geen water

De servers zitten is voor alle duidelijkheid niet in water maar wel in M3 Novec, een vloeistof die geen elektriciteit geleidt. De hitte wordt daarna verder afgeleid via een watersysteem dat het op zijn beurt doorgeeft aan een derde component dat de warmte kan hergebruiken, bijvoorbeeld voor het verwarmen van een kamer.

De onderzoekers wijzen er op dat geen interactie is met de omgeving. Omdat de hele server een afgesloten systeem is, kan het in principe worden geplaatst in een klaslokaal, of zelfs in een duikboot of in de woestijn.

In onderstaand filmpje demonstreert de universiteit van Leeds hoe de vloeistof ook voor een doorsnee smartphone volledig onschadelijk lijkt.

Het concept bestaat er in dat de server volledig wordt ondergedompeld in een vloeistof die geen elektriciteit geleidt. Met behulp van natuurlijke convectie stuwt een stille ventilator de vloeistof rond.Maar het bijzonderste aan het product is niet dat de servers in een vloeistof zitten, maar wel dat ze daarmee een pak minder stroom verbruiken. Volgens de Britse universiteit kan het energieverbruik van de koeling met 80 tot 97 procent terugvallen.De natte servers zijn door de universiteit van Leeds in samenwerking met het Britse Iceotope ontwikkeld. Aan het project gaat vijf jaar onderzoek vooraf. Het systeem dat ze demonstreren wordt al twee jaar getest. Zo moeten de onderzoekers weten hoe de vloeistoffen doorheen de servercomponenten stromen.Geen waterDe servers zitten is voor alle duidelijkheid niet in water maar wel in M3 Novec, een vloeistof die geen elektriciteit geleidt. De hitte wordt daarna verder afgeleid via een watersysteem dat het op zijn beurt doorgeeft aan een derde component dat de warmte kan hergebruiken, bijvoorbeeld voor het verwarmen van een kamer.De onderzoekers wijzen er op dat geen interactie is met de omgeving. Omdat de hele server een afgesloten systeem is, kan het in principe worden geplaatst in een klaslokaal, of zelfs in een duikboot of in de woestijn.In onderstaand filmpje demonstreert de universiteit van Leeds hoe de vloeistof ook voor een doorsnee smartphone volledig onschadelijk lijkt.