De Navo heeft groen licht gegeven voor de oprichting van een kenniscentrum rond de bescherming tegen cyberaanvallen. Het centrum komt in Estland, dat vorig jaar het slachtoffer werd van een dergelijke aanval.

In Brussel tekenden de 7 oprichtende landen ( Duitsland, Italië, Spanje, Estland, Letland, Litouwen en Slovakije) een akkoord rond de oprichting van een 'Centre of Excellence' van de Navo rond de beveiliging tegen cybercriminaliteit. Het komt in Talinn, de hoofdstad van Estland. Daar lag vorig jaar het internet een tijdlang plat door een grootschalige internetaanval. Die was gevolgd na de verplaatsing van een Russisch oorlogsstandbeeld. De aanvallen leidden naar Russische servers, maar het land heeft altijd ontkend.

Binnen de Navo moet het centrum de "interoperabiliteit, de samenwerking en de juridische mechanismen" rond cybercriminaliteit stroomlijnen. Ook zou het centrum cyberaanvaloefeningen kunnen doen om zo de kennis erover en reactiesnelheid te verbeteren. Volgens de Amerikaanse generaal James Mattis, hoofd van de modernisering van de Navo-strijdkrachten, moet de organisatie zich meer en meer gaan richten op dergelijke bedreigingen die een groeiend aantal mensen raken.

De Navo heeft groen licht gegeven voor de oprichting van een kenniscentrum rond de bescherming tegen cyberaanvallen. Het centrum komt in Estland, dat vorig jaar het slachtoffer werd van een dergelijke aanval. In Brussel tekenden de 7 oprichtende landen ( Duitsland, Italië, Spanje, Estland, Letland, Litouwen en Slovakije) een akkoord rond de oprichting van een 'Centre of Excellence' van de Navo rond de beveiliging tegen cybercriminaliteit. Het komt in Talinn, de hoofdstad van Estland. Daar lag vorig jaar het internet een tijdlang plat door een grootschalige internetaanval. Die was gevolgd na de verplaatsing van een Russisch oorlogsstandbeeld. De aanvallen leidden naar Russische servers, maar het land heeft altijd ontkend. Binnen de Navo moet het centrum de "interoperabiliteit, de samenwerking en de juridische mechanismen" rond cybercriminaliteit stroomlijnen. Ook zou het centrum cyberaanvaloefeningen kunnen doen om zo de kennis erover en reactiesnelheid te verbeteren. Volgens de Amerikaanse generaal James Mattis, hoofd van de modernisering van de Navo-strijdkrachten, moet de organisatie zich meer en meer gaan richten op dergelijke bedreigingen die een groeiend aantal mensen raken.