De Japanse pc-bouwer NEC heeft zijn belang in zijn Chinese tegenhanger Lenovo verkocht.

NEC werd Lenovo-aandeelhouder toen het bedrijf zijn pc-poot begin 2011 in een joint venture onderbracht met Lenovo. De deal omvatte een controlerende meerderheid van 51 procent in de joint venture en 2,7 procent van de Lenovo-aandelen. Voor Lenovo was de overeenkomst een manier om voet aan de grond te krijgen in Japan.

Hoewel de overeenkomst was dat NEC pas na twee jaar zijn Lenovo-aandelen mocht verkopen, kreeg het nu toch de toestemming om zijn belang van de hand te doen, weet de Financial Times. Voor NEC betekent dat een plotse cashinjectie van 18 miljard yen, of zowat 183 miljoen euro. Dat is 40 miljoen winst vergeleken met anderhalf jaar geleden. De aandelen van Lenovo stegen immers sindsdien met 40 procent in waarde.

Lenovo mag vanaf 2016 overigens NEC in de joint venture volledig uitkopen.

De Japanse pc-bouwer NEC heeft zijn belang in zijn Chinese tegenhanger Lenovo verkocht. NEC werd Lenovo-aandeelhouder toen het bedrijf zijn pc-poot begin 2011 in een joint venture onderbracht met Lenovo. De deal omvatte een controlerende meerderheid van 51 procent in de joint venture en 2,7 procent van de Lenovo-aandelen. Voor Lenovo was de overeenkomst een manier om voet aan de grond te krijgen in Japan. Hoewel de overeenkomst was dat NEC pas na twee jaar zijn Lenovo-aandelen mocht verkopen, kreeg het nu toch de toestemming om zijn belang van de hand te doen, weet de Financial Times. Voor NEC betekent dat een plotse cashinjectie van 18 miljard yen, of zowat 183 miljoen euro. Dat is 40 miljoen winst vergeleken met anderhalf jaar geleden. De aandelen van Lenovo stegen immers sindsdien met 40 procent in waarde. Lenovo mag vanaf 2016 overigens NEC in de joint venture volledig uitkopen.