Uit onderzoek van de Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) blijkt dat de frequentieband die het afluisterstation gebruikt om satellietcommunicatie te onderscheppen niet samengaat met 5G. Ze gebruiken namelijk dezelfde 3,5 GHz-band en dat zal leiden tot "ernstige hinder".

Omdat binnen Nederland geen plaats is, wordt de mogelijkheid bekeken (een deel van) het satellietstation naar het buitenland te verplaatsen. Een speciale gezant gaat bij de beoogde partnerlanden "draagvlak creëren" voor de verplaatsing. In het eerste kwartaal volgend jaar wordt duidelijk of het gaat lukken om het afluisterstation te verplaatsen. De veiligheidsdiensten zelf zijn tegen en probeerden de verhuizing af te wenden.

Het afluisterpark onderschept sinds 2005 met twee grote en negen kleine schotels satellietcommunicatie. Het levert volgens Defensie in Nederland "onmisbare informatie op, cruciaal voor de nationale veiligheid".

Uit onderzoek van de Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) blijkt dat de frequentieband die het afluisterstation gebruikt om satellietcommunicatie te onderscheppen niet samengaat met 5G. Ze gebruiken namelijk dezelfde 3,5 GHz-band en dat zal leiden tot "ernstige hinder". Omdat binnen Nederland geen plaats is, wordt de mogelijkheid bekeken (een deel van) het satellietstation naar het buitenland te verplaatsen. Een speciale gezant gaat bij de beoogde partnerlanden "draagvlak creëren" voor de verplaatsing. In het eerste kwartaal volgend jaar wordt duidelijk of het gaat lukken om het afluisterstation te verplaatsen. De veiligheidsdiensten zelf zijn tegen en probeerden de verhuizing af te wenden.Het afluisterpark onderschept sinds 2005 met twee grote en negen kleine schotels satellietcommunicatie. Het levert volgens Defensie in Nederland "onmisbare informatie op, cruciaal voor de nationale veiligheid".